Středočeský kraj upozorňuje na velký problém s kapacitami základních škol, o řešení žádá vládu

10.07.2022 11:16 | Tisková zpráva

Chybějící kapacity základních škol – to bylo hlavní téma setkánií zástupců obcí s ministrem školství Petrem Gazdíkem, hejtmankou Petrou Peckovou a radním pro oblast vzdělávání a sportu Milanem Váchou.

Středočeský kraj upozorňuje na velký problém s kapacitami základních škol, o řešení žádá vládu
Foto: Středočeský kraj
Popisek: Středočeský kraj - logo

Pracovního setkání na Krajském úřadu Středočeského kraje se zúčastnila zhruba stovka zástupců obcí. Další ho sledovali on-line. Výsledkem je Výzva Vládě České republiky, aby finančně dlouhodobými dotačními programy a změnou legislativy podpořila kroky, které povedou ke zvyšování kapacit základních škol.

Nedostatek místa pro děti v základních školách – problém, s kterým obce bojují nejméně od roku 2010. Letošní situace je ale zvláště kritická – do základních škol míří silnější ročníky a někde ještě přibudou děti z Ukrajiny. „O problému jsme v poslední době často hovořili s kolegy Věslavem Michalikem a Milanem Váchou a rozhodli se co nejdříve svolat pracovní schůzku se starosty obcí. Bohužel, pan náměstek Věslav Michalik už se jí s námi nemůže zúčastnit,“ zaznělo na úvod od hejtmanky Petry Peckové.

Cílem setkání bylo pojmenovat hlavní problémy, vyměnit si zkušenosti z jiných obcí a přijít s návrhy řešení. Středočeský kraj také připravil Výzvu Vládě České republiky ke krokům, které povedou ke zvyšování kapacit základních škol. Na místě ji podepsalo přes devadesát zástupců obcí.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

„Po realizovaném přijímacím řízení k základnímu vzdělávání pro školní rok 2022/2023 v deseti základních školách v kraji, vzhledem k nedostatečným kapacitám spádových základních škol, probíhalo přijímací řízení formou losování. Rovněž se v plné míře projevila tzv. zápisová turistika dětí. Obce v Středočeském kraji nejsou schopny zrealizovat zvýšení kapacit základních škol z vlastních finančních prostředků. V minulosti využívaly dotační tituly MF ČR, případně MŠMT, kterým v tuto chvíli finanční prostředky pro uvedený účel chybí. Žádáme Vás tedy o urychlené řešení této situace, alokování financí ze státního rozpočtu, vypsání dotačních titulů a ujištění o dlouhodobé podpoře řešení tohoto problému, která umožní vedení měst a obcí investovat významné finanční prostředky do projektové přípravy, vedoucí k vzniku nových žákovských míst,“ stojí mimo jiné ve Výzvě.

„Víme, že se mnoho obcí snaží, v minulých letech tam třeba postavili novou školu, vzali si úvěry, ale ta kapacita už zase nestačí. Počet obyvatel zejména v prstenci kolem Prahy roste vyšším tempem, než demografové odhadovali, a ten problém se postupně rozšiřuje i dál do kraje. Náš kraj je navíc v zastoupení věkové skupiny dětí do 14 let mezi celkovou populací zcela mimo republikový průměr. I proto jsme společné setkání iniciovali,“ řekla hejtmanka.

„Je zřejmé, že nedostatek míst pro děti v základních školách je a bude problém. Nechtěli jsme dál nečinně přihlížet a čekat, zda a kdy se obce příspěvků na školy dočkají. To téma je velmi široké. Setkání starostů považujeme za první krok k tomu, aby se našlo opravdu efektivní a rychlé řešení. Nikdo nechce, aby o osudu a budoucnosti jeho dítěte rozhodovalo nahodilé losování už v mateřské školce. Věřím, že společně s ministerstvy řešení najdeme,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha.

Výzvu Vládě ČR najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…