Středočeský kraj získal dalších 30 milionů korun na školské projekty

24.04.2015 19:43

Středočeský kraj dostane od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR další dotaci na projekt „Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeským krajem“.

Středočeský kraj získal dalších 30 milionů korun na školské projekty
Foto: Aktivně životem
Popisek: Unikátní interaktivní výstava Svět stavebnic nabídne zábavu pro malé děti i dospělé.

Dotace ve výši téměř 30 milionů korun pokryje náklady na vybudování školních odborných učeben, laboratoří, nákup moderní techniky či speciálních pomůcek pro výuku. Její přijetí a rozdělení jednotlivým školám schválila Rada Středočeského kraje. Do projektu je zapojeno 22 středočeských středních škol.

„Projekt, který má posílit přírodovědné a technické vzdělávání, byl spuštěn v září 2013 a má končit v srpnu 2015. Je rozdělen na šest částí, tzv. monitorovacích období. Tato poslední třicetimilionová dotace se týká období od srpna do prosince 2014,“ řekl středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

„Při tvorbě projektu jsme vycházeli z Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ve Středočeském kraji, v němž je mezi prioritami právě podpora přírodovědného a technického vzdělávání, podpora přípravy v oborech, které jsou pro náš kraj potřebné a s nimiž budou mít naši žáci a studenti dobré uplatnění na trhu práce. Věřím, že školy, které se do projektu zapojily, dokáží vzbudit v našich žácích a studentech, ale i v jejich rodičích zájem o oblasti studia a o profese, které náš kraj potřebuje,“ řekl statutární náměstek hejtmana pro oblast školství, mládeže a sportu Milan Němec (ČSSD).

Novou biologickou laboratoří se může pochlubit Sportovní gymnázium v Kladně. Škola do ní pořídila nejen moderní zařízení, ale i zajímavou sbírku vycpané zvěře, ptactva a biologických vzorků. Speciální laboratoř Střední průmyslové školy Emila Kolbena v Rakovníku je zase zaměřena na robotiku, pokusy s elektřinou a optikou, 3D tisk a získávání vědomostí o moderních zdrojích energie. Žáci Střední odborné školy a Středního odborného učiliště řemesel Kutná Hora se už mohou učit v nových  laboratořích vysokofrekvenční techniky a telemechaniky, satelitní, audiovizuální a aplikované elektroniky, zabezpečovací techniky a silnoproudé elektroniky.  Školní statek Středočeského kraje prostřednictvím projektu pořídil novou zemědělskou techniku za více než 5,5 milionu Kč a uspořádal také výstavu „Rok na školním statku“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…