Středočeští hygienici provedli v letošním roce již 304 kontrol stravovacích zařízení

13.03.2017 15:24 | Zprávy

V období od 1. ledna 2017 do 28. února vykonali zaměstnanci odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje celkem 304 kontrol v provozovnách stravovacích služeb.

Středočeští hygienici provedli v letošním roce již 304 kontrol stravovacích zařízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jídlo v restauraci, ilustrační foto

Vyplývá to ze zveřejněné Zprávy o činnosti. Z výše uvedeného počtu bylo 31 kontrol provedeno na základě podnětů spotřebitelů.  Za zjištěné nedostatky pak středočeští hygienici udělili v tomto období 70 finančních sankcí v celkové výši 328 000 Kč.

Ve zvláště rizikových případech byla hygieniky uložena nápravná opatření vedoucí k odstranění nedostatků zjištěných kontrolou. Celkem se jednalo o 34 opatření spočívajících v nařízení sanitace provozovny v 11 případech, nařízení speciální ochranné deratizace při výskytu hlodavců ve 4 případech, pozastavení výkonu činnosti v 6 případech, likvidaci potravin jiných než bezpečných ve 3 případech, nařízení vyřazení potravin ze stravovací služby v 8 případech a okamžité uzavření provozovny ve 2 případech. 

Kontroly byly prováděny v různých typech  provozoven stravovacích služeb (restaurace vyvařující 148 kontrol, z toho 22 kontrol bylo stravování v rámci ubytovacích služeb, závodní stravování zaměstnanců 58 kontrol, zdravotnická zařízení 3 kontroly, zařízení sociálních služeb 19 kontrol, kavárny, stánky s občerstvením apod.). Mezi nejčastěji zjištěné závady patří tradičně nedostatky v plnění obecných požadavků na potravinářské prostory (v 35 %), označování polotovarů (34 %) a v provozní hygieně (31 %). Poměrně často chybují provozovatelé také v poskytování informací o alergenech, což hygienici odhalili ve 14 % provozoven. Provozovatelé mnohdy nezkoumají pečlivě složení surovin pro přípravu pokrmů (včetně obsahu alergenů) a poté neuvedou u pokrmu všechny alergeny v něm obsažené.

Plné znění Zprávy o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze za období od 1. 1. 2017 do 28. 02. 2017 naleznete zde.

Zkontrolovaná stravovací zařízení: znázornění procentuálního zastoupení jednotlivých typů zkontrolovaných provozoven stravovacích služeb

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Ing. Jan Bartošek byl položen dotaz

Česko je podle vás bezpečná země

Proč ale pak tak tlačíte na navyšování výdajů na obranu? Já bych nebyla proti, kdyby jinde nebyli potřeba podle mě mnohem víc. Nebo by se aspoň stejně jako na obranu navyšovaly i peníze v jiných resortech a nezvedali jste nám daně. Děkuji za vyjádření. Saudová.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

VZP: Školy oceňují VZPouru úrazům

22:31 VZP: Školy oceňují VZPouru úrazům

Projekt VZPoura úrazům motivuje k zodpovědnému přístupu ke zdraví, k bezpečnosti a varuje před zbyte…