Stromy jako přírodní klimatizace. Praha hledá způsoby, jak vyzrát na extrémy počasí

31.05.2016 15:12

Magistrát hl. m. Prahy spolu s IPR Praha dnes začal přípravu Strategie adaptace hl. m. Prahy na klimatickou změnu. Zaměří se především na udržitelné hospodaření s vodou, „zazeleňování“ ulic nebo vytváření ekologicky šetrných staveb.

Stromy jako přírodní klimatizace. Praha hledá způsoby, jak vyzrát na extrémy počasí
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

Klimatická změna vyvolává v posledních období častější extrémy počasí. Přívalové deště způsobují bleskové záplavy ve městech, častější sucha a vlny veder zase ohrožují zdraví lidí, poškozují vodní zdroje a infrastrukturu.

„Musíme vytvořit účinnou městskou strategii, která nám umožní včas reagovat na změny klimatu a umožní předejít škodám, které mohou být těmito změnami způsobené,“ uvádí radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

Hlavní město proto nyní ve spolupráci s IPR Praha a projektem UrbanAdapt připraví Strategii adaptace hl. m. Prahy na klimatickou změnu.

Vedra v centru

Tepelný ostrov představuje specificky městský problém. Města totiž produkují velké množství tepla, které zastavěné plochy pohlcují a akumulují. Asfalt a beton přitom srážkovou hmotu neumí pojmout a v centru je tedy výrazně tepleji, než na okraji.

„Potřebujeme stromy a keře – jsou přírodní klimatizací města,“ podotýká ředitel IPR Praha Petr Hlaváček. Vegetace podle něj může růst na fasádách domů, parkovištích či v pásech podél silnic. „Uliční stromořadí, zelené vnitrobloky, střechy a fasády vlivem vypařování snižují teplotu okolí a vytvářejí příjemnější prostředí,“ dodává. Důležité jsou také vodní plochy a vodní prvky, jako  třeba fontány. Ty pomáhají snižovat teplotu ve městě.

Mnoho konkrétních opatření pro zavedení zelené infrastruktury bylo již zahrnuto do nového Strategického plánu Prahy. Další opatření, která mohou zmírnit dopady vlny veder, přívalových dešťů a déletrvajícího sucha budou obsažena v připravované Strategii adaptace hl. m. Prahy na klimatickou změnu.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…