Studentské hnutí Bydlet-Žít!: Vánoce společně už potřetí propojí Pražany a lidi bez domova

23.12.2018 9:35

Studentské hnutí za solidaritu pořádá společně s Iniciativou za dostupné bydlení Bydlet-Žít! již třetí ročník akce Vánoce společně. 25. 12. budou v Praze otevřeny dva výdejní stánky – jeden ve Vrchlického sadech před Hlavním nádražím, druhý na Andělu.

Studentské hnutí Bydlet-Žít!: Vánoce společně už potřetí propojí Pražany a lidi bez domova
Foto: Praha 10
Popisek: Vánoční strom

U nich budou dobrovolníci vydávat zájemcům z řad kolemjdoucích i lidí bez domova vánoční pokrmy. Je rovněž zván každý, komu zbude jídlo nebo cukroví ze Štědrého dne – to může na stánky zanést a dobrovolníci jídlo rozdělí lidem bez domova.

„Pro naši akci Vánoce společně je důležité, že nám nejde jen o rozdávání jídla – je to příležitost pro přátelský kontakt lidí z majority s lidmi bez domova. Každý může přijít, něco přinést, nebo od nás dostat, a popovídat si s ostatními. Chceme tak podporovat solidaritu mezi lidmi, jejichž životní situace je odlišná a poukazovat na strukturální problémy, jimž musíme čelit my všichni, a jejichž nejvážnějším projevem je právě bezdomovectví,“ vysvětluje Mariya Dobra, členka Studentského hnutí za solidaritu.

„Vánoce opět tisíce lidí bez domova stráví na ulici, v azylovém domě nebo na noclehárně bez naděje na skutečný domov. Bydlení je v České republice čím dál tím nedostupnější a ceny nájmů rostou dvakrát rychleji, než mzdy. Koupě bytu se stává nedosažitelnou i pro střední třídu, mladí lidé, rodiny s dětmi nebo senioři se ocitají na trhu s bydlením ve velmi ohrožené pozici. Vláda odmítla pracovat na Zákonu o sociálním bydlení a sliby politiků o dostupném bydlení na všech úrovních zatím nepřinesly skutečnou změnu,“ upřesňuje Martina Veverková z iniciativy Bydlet-Žít!

Stánky budou 25.12. otevřeny od 14 do 19 hodin, lidé mohou přinést jídlo ze Štědrého dne a cukroví, ale i zimní oblečení, čepice, šály, rukavice, spodní prádlo, nebo hygienické potřeby, které budou lidem bez domova předány. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…