Studentské volby v Mostě: Přejeme si, aby žáci uvěřili v sílu svého hlasu a poznali možnost ovlivňovat život kolem sebe

24.09.2016 11:27

Studentské volby 2016, které předchází podzimním volbám do krajského zastupitelstva, proběhly letos například i na Vyšší odborné škole ekonomické, sociální a zdravotnické, Obchodní akademii, Střední pedagogické škole a Střední zdravotnické škole, Most, p.o.

Studentské volby v Mostě: Přejeme si, aby žáci uvěřili v sílu svého hlasu a poznali možnost ovlivňovat život kolem sebe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Vlastní volby na škole tento týden probíhaly obdobným způsobem jako volby skutečné: studenti starší 15 let sestavili volební komise a připravili volební místnosti s urnou a plentou, za níž voliči zaškrtávali na volebních lístcích jednotlivé politické strany, hnutí nebo koalice, které kandidují v reálných krajských volbách. Vše probíhalo pod vedením jednoho pedagoga, který po skončení voleb odeslal prostřednictvím zabezpečeného webového rozhraní výsledky za školu k celkovému zpracování. 

„Hlasovací lístky poskytla organizace Jeden svět na školách, Člověk v tísni, o.p.s. Vyhodnocení výsledků voleb zajistila sociologická agentura Millword Brown. Ve volební komisi zasedli žáci školy," doplnila Soňa Valušková, zástupkyně ředitelky pro SOŠ a VOŠ, OA, SPgŠ a SZŠ Most.

Organizátorka voleb na mostecké škole, Zuzana Bánoková, prozradila cíl těchto studentských voleb: „Žáci se na základě vlastní zkušenosti seznámí se základními demokratickými principy. Přejeme si, aby uvěřili v sílu svého hlasu a poznali možnosti ovlivňování života ve svém okolí.“

Vyzkoušet si volit „nanečisto“ politické strany, hnutí a koalice, které kandidují do krajských zastupitelstev, mohli středoškoláci v celé republice. V rámci Studentských voleb odevzdalo svůj hlas 31 867 studentů z 254 škol:  gymnázií, 136 středních odborných škol (SOŠ) a 34 učilišť (SOU). Studenti volili tyto politické strany, hnutí a koalice, které kandidují v reálných krajských volbách

Na téměř stovce škol proběhly v uplynulých dvou týdnech také workshopy pro studenty spojené s filmovou projekcí, věnované tématu voleb.

K výsledkům Studentských voleb jsme vydali následující zprávy:

Konkrétně v Ústeckém kraji, kde sídlí rovněž citovaná mostecká škola, dopadlo pořadí prvních 10 příček takto:

Piráti a Strana zelených 490

ANO 2011 397

TOP 09 371

Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů 254

NE ILEGÁLNÍ IMIGRACI - PENÍZE RADĚJI PRO NAŠE LIDI 250

Dělnická strana sociální spravedlnosti - NE imigrantům, PROTI nepřizpůsobivým, PRO pořádek! 190

Občanská demokratická strana 162

Ilegálním imigrantům NE - peníze raději pro naše děti 161

Úsvit s Blokem proti islamizaci 161

Starostové a Sportovci pro Ústecký kraj

Kompletní tabulky výsledků dle krajů naleznete ZDE.

„Politiky, médii ani širokou veřejností by výsledky Studentských voleb neměly být přeceňovány, ale ani přehlíženy. Jsou specifickou výpovědí o nejmladší generaci,“ říká ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách Karel Strachota, který projekt Studentských voleb před šesti lety inicioval. „Je zřejmé, že strach a nejistota, které v souvislosti s migrační krizí prostupují naší společností, názorová polarizace a nenávistné projevy ovlivňují i názory a postoje mladých lidí a projevily se i v jejich hlasování ve Studentských volbách,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …