Studie Roland Berger: Český průmysl má velký potenciál, stále však zaostává v inovacích

02.12.2013 20:40

Průmysl je motorem ekonomického růstu v evropských zemích, jeho oživení se ale odkládá.

Studie Roland Berger: Český průmysl má velký potenciál, stále však zaostává v inovacích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pracovník spouští NC frézu

  • Při včasné implementaci vhodných opatření na vládní úrovni může Česká republika překonat své středoevropské sousedy již ve střednědobém horizontu
  • Česká republika postupně ztrácí svoji konkurenční výhodu země s nízkými náklady a zároveň stále zaostává v inovacích za zeměmi západní Evropy
  • Průmysl je hlavním motorem ekonomického růstu a zaměstnanosti - evropské země s diverzifikovanou ekonomikou a silným průmyslem měly v době krize lepší výkonnost
  • Oživení evropského průmyslu se zatím odkládá – podíl průmyslu na ekonomickém outputu v EU se v roce 2012 snížil
  • EU se snaží o dosažení 20% podílu průmyslu na HDP do roku 2020, současně USA usilují o pozici světového lídra ve vyspělých průmyslových oborech
  • Země středoevropského regionu, včetně ČR, mají příležitost přilákat průmyslovou výrobu západoevropských společností zpět z lokalit s nízkými náklady

Praha, prosinec 2013: Průmysl je hlavním motorem ekonomického růstu a zaměstnanosti v Evropě. Evropské země s diverzifikovanou ekonomikou a silným průmyslem měly v době krize lepší výkonnost. Čeští manažeři by měli využívat konkurenčních výhod domácího průmyslu, aby přilákali investory a zvýšili výrobu. To jsou závěry nové studie společnosti Roland Berger Strategy Consultants „Reindustrializace Evropy – příležitosti pro Českou ekonomiku“.

Vůči vybraným zemím východní Evropy (např. Rumunsku či Litvě) ztrácí Česká republika postupně svoji konkurenční výhodu země s nízkými náklady a zároveň stále zaostává v inovacích za zeměmi západní Evropy. Produktivita práce se v České republice během posledních pěti let výrazně nezvýšila a je stále hluboko pod průměrem EU, přičemž struktura zaměstnanců ve výrobě z hlediska kvalifikace indikuje, že se český průmysl stále zaměřuje především na produkci s nízkou přidanou hodnotou.

Čeští manažeři by měli využívat konkurenčních výhod domácího průmyslu, aby přilákali investory a zvýšili výrobu. Mezi hlavní konkurenční výhody patří blízkost výroby k západoevropským zákazníkům, kvalita a schopnost produkce na míru, uspokojivá dostupnost kvalifikovaných pracovních sil a stále ještě relativně konkurenceschopné náklady na pracovní sílu oproti západoevropským zemím.

Při včasné implementaci vhodných opatření na vládní úrovni může Česká republika překonat své středoevropské sousedy již ve střednědobém horizontu. Klíčová opatření je třeba definovat především v oblastech inovací, rozvoje lidského kapitálu a podnikatelského prostředí.

Evropa chce posílit průmysl

Za účelem zvýšení odolnosti vlastní ekonomiky a zajištění přiměřené úrovně nezaměstnanosti se EU snaží o zvýšení úrovně industrializace v členských zemích a dosažení 20% podílu průmyslu na HDP do roku 2020. V Rámci evropské Agendy 2020 byly vydefinovány čtyři pilíře industriální politiky: Investice do inovací (např. v oblasti elektromobility a chytrých sítí), zlepšení tržních podmínek, dostupnost kapitálu a rozvoj lidského kapitálu. Zároveň usilují USA o dosažení pozice světového lídra ve vyspělých průmyslových oborech, přičemž většina opatření je již v implementační fázi. Zaměřují se na podporu inovací, zajištění přísunu talentů a vylepšení podnikatelského prostředí.

Na základě výsledků Global Competitiveness Report zaostává EU za USA téměř ve všech hlavních kritériích. Tři klíčové oblasti, ve kterých je mezera vůči USA obzvlášť veliká a Evropa musí přidat, jsou inovace, vyšší vzdělání a efektivita trhu práce. Průměrná úroveň inovací v EU (podle kritéria investic do R&D / GDP) zaostává za USA i Japonskem. Světovým lídrem v inovacích je Jižní Korea s 3,7% podílem investic do R&D na HDP.

Oživení evropského průmyslu se však zatím odkládá. Na rozdíl od USA se v EU podíl průmyslu na ekonomickém outputu v roce 2012 snížil a vytvořil tak druhý propad od roku 2009. V zemích Evropské unie výroba tvoří 15 % HDP, přičemž nejvíce průmyslovou zemí v EU je Česká republika s 25% podílem. Země střední a východní Evropy mají obecně nižší podíl služeb na HDP a vyšší podíl průmyslu ve srovnání s průměrem EU. Mezi západoevropskými zeměmi má výrazně nejvyšší podíl průmyslu Německo s 22 %.

Střední Evropa může konkurovat

Země středoevropského regionu, včetně České republiky, mají jedinečnou příležitost přilákat průmyslovou výrobu západoevropských společností zpět z lokalit s nízkými náklady (např. Číny a Ukrajiny) na základě nabídky blízkosti, kvality, kvalifikované pracovní síly a přiměřených nákladů.

Výroba šitá na míru a čas dodání se totiž stávají stále důležitějšími faktory pro západoevropské společnosti. Výhoda levné pracovní síly v lokalitách s nízkými náklady postupně klesá, navíc se díky automatizaci její podíl na celkových nákladech zmenšuje. Mimo to mají středoevropské země potenciál nalákat R&D aktivity západoevropských společností, a to především díky dostupnosti kvalifikované pracovní síly a stále relativně nízkým nákladům. Střední Evropa, včetně České republiky, může také oslovit zámořské hráče (např. Jižní Koreu) a může být cílem pro budoucí čínský vstup do Evropy.

Celá studie ke stažení
www.rolandberger.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …