Svaz léčebných lázní: Většina samoplátců se nebude moci léčit ani v květnu

27.04.2021 17:05

Diskriminační zákaz léčit samoplátce bude pro lázně platit i nadále, rozhodlo ministerstvo zdravotnictví se souhlasem vlády.

Svaz léčebných lázní: Většina samoplátců se nebude moci léčit ani v květnu
Foto: kralovehradecko-info.cz
Popisek: lázně - ilustrační foto

Drtivá většina pacientů, kteří si léčbu v lázních hradí z vlastních prostředků, nebude moci do lázní ani v nadcházejícím období. Vláda totiž od 3. května povolila lázeňskou léčbu pouze pro pacienty-samoplátce po prodělaném Covidu-19 do 90 dní po infekci. „S rozhodnutím ministerstva zdravotnictví zásadně nesouhlasíme. Žádná jiná zdravotní péče není omezena, natož podle způsobu úhrady. Je absurdní, že péče o tělo bude od příštího týdne umožněna s testem, ale lidem, kteří nedosáhnou na úhradu léčení své nemoci z pojištění, se odpírá nárok na zdraví, pokud neprodělali Covid-19,“ zdůrazňuje dr. Bláha za Svaz léčebných lázní ČR.

Někteří vládní představitelé navíc veřejnost doslova klamou, když ve svých včerejších prohlášeních uvedli, že lázeňská léčebně rehabilitační péče jako součást dalšího rozvolňovacího balíčku bude povolena. Bohužel už neuvedli, že jenom pro úzkou skupinu lidí. Zmatení zájemci o lázně pak své roztrpčení z toho, že se do lázní na samopláteckou léčbu nedostanou, obracejí proti provozovatelům lázní. Smutné je, že důvodem pro umožnění léčby není ani zdravotní indikace pacienta. „Přitom pojišťovny chronickým pacientům léčení hradí jen jednou za dva roky, proto si lázeňskou léčbu v mezidobí hradí z vlastních prostředků. To teď ale již dva měsíce nemohou, a kdy to možné bude, zřejmé vůbec není. V nejistotě tak zůstávají jak pacienti, tak lázně. Pro nás je to těžko pochopitelné. Péče o tělo je dovolena, péče o zdraví nikoliv,“ vysvětluje Martin Plachý, viceprezident SLL.

Zástupci lázní nechápou, že u podniků stačí testování zaměstnanců, ale pro léčbu či zlepšení zdraví v lázních není pravidelné testování pacientů i zaměstnanců lázní dostatečné.

Zákaz přímé úhrady tak fakticky některým lidem odepírá přístup ke zdravotní péčia diskriminuje je. „Léčení pacientům po Covidu-19 samozřejmě přejeme, potřebují jej, ale toto částečné uvolnění prohlubuje diskriminaci ostatních,“ doplňuje dr. Bláha a dodává: „Zároveň do diskriminované polohy staví i tyto pacienty, protože jim dovoluje nástup na léčení jen v kratším čase než těm, kteří se mohou po Covidu-19 léčit na náklady pojištění do čtyř měsíců,“ uzavírá E. Bláha.

Léčebné lázně, jež jsou registrovanými zdravotnickými zařízeními a poskytují lázeňskou léčebnou rehabilitaci samoplátcům i pojištěncům, nesmí přijímat kléčbě samoplátce od počátku března.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…