Svaz měst a obcí ČR požaduje zdanění internetových her

21.06.2012 15:00

Současný ani nový vládní návrh zákona o provozování sázkových her neupravuje on-line sázkové hry a tedy ani jejich zdanění a odvody.

Svaz měst a obcí ČR požaduje zdanění internetových her
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

Namísto regulace a zprůhlednění se sázení po internetu začíná stále více šířit a reklamy na něj se objevují už i v médiích. Státu i obcím tak utíkají peníze, podle odhadů by mělo jít až o 10 miliard korun.

O internetovém sázení, jeho zdanění a společenské odpovědnosti se diskutovalo u kulatého stolu, který organizoval Svaz měst a obcí České republiky 21. června 2012. Kromě představitelů Svazu se ho zúčastnili i zástupci ministerstva financí, neziskového sektoru,  senátoři a také provozovatelé sázkových her.

„Kamenných heren a kasin bude i pod vlivem zákazů v obcích stále méně. Jejich místo zaujmou hry na internetu. Je nezbytné, aby nový zákon vyřešil jejich zdanění a aby i z nich měly města a obce příjmy. Také hraní na internetu, byť z domova, totiž má své sociální dopady, které se projevují ve městech, kde hráči žijí,“ upozorňuje předseda Svazu měst a obcí a kladenský primátor Dan Jiránek. 

„V tomto úsilí jsme se Svazem na jedné lodi,“ potvrzuje sekretář asociace provozovatelů heren a kasin Unie herního průmyslu ČR-UNASO Andrej Čírtek a dodává: „Internetová kasina sídlící v zahraničí nabízejí českým hráčům sázkové hry bez české licence, bez regulace a bez toho, aby odváděly státu korunu na daních. České firmy musí platit daň přes 20 procent z obratu a pokud nabízí sázky na internetu, musí se každý jejich nový hráč registrovat na kamenné pobočce s občankou. To je zvýhodnění zahraničních nelegálních hazardních portálů“.

Tento rok přitom pravděpodobně prolomí tržby nelegálních provozovatelů sázkových her na internetu od českých hráčů 10 miliard Kč. To je víc než čtvrtina tržeb celého odvětví sázkových her a loterií v Česku.

„Svaz velmi negativně vnímá také nemožnost úplné regulace reklamy na hazard, která zaplavuje města a zejména šíření nelegálního provozu loterií prostřednictvím různých internetových kiosků, nevýherních zábavních terminálů a dalších zařízení,“ říká Jaromír Jech, výkonný místopředseda Svazu. „Požadujme proto po státu, aby proti těmto daňovým únikům rázně zakročil“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Smocr.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…