TA ČR k návrhu Evropské komise k ustavení Evropské inovační rady a k navrženým scénářům

20.05.2016 10:05

Technologická agentura ČR se zájmem sleduje návrh Evropské komise k ustavení Evropské inovační rady (EIC) i názory ostatních členských agentur TAFTIE. Využila také příležitosti k diskusi a na základě výzvy Komise zaslala své názory k návrhu.

TA ČR k návrhu Evropské komise k ustavení Evropské inovační rady a k navrženým scénářům
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

Obecně ke koncepci

Domníváme se, že EIC by měla plnit roli jak poradního orgánu, tak podporující agentury. EIC by měla sloužit progresívním malým/středním i větším firmám, zaměřeným zejména na aplikovaný výzkum. Výsledkem by mělo být výrazné urychlení postupu inovací od nápadu až k uplatnění na trhu. Měly by být odstraněny základní brzdy využití inovací v EU. EIC by se měla zabývat všemi formy inovací a měla by pokrývat jak stranu nabídky, tak stranu poptávky.

Organizační aspekty

Souhlasíme s uplatněním kritéria průlomové inovace, musí však být jasně definováno. Do práce EIC by měl být zapojen celý inovační řetězec. Dáváme přednost postupu zespoda nahoru (bottom up).

K navrženým scénářům:

Scénář 1 - One stop shop/jediné vstupní místo, usnadňující přístup k programům EU pro inovátory prostřednictvím zlepšeného online rozhraní (online interface)

Scénář 2 – EIC fungující výhradně jako rada zaměřená na strategii a poradenství

Scénář 3 – Celoevropské schéma vybudované na lokálních inovačních kapacitách, clusterech, chytré specializaci (smart specialization) a místním používání nařízení EU

Scénář 4 – EIC jako instituce poskytující podporu vybudovaná na principu ERC

Scénář 5 – EIC na základě úkolu (po vzoru DARPA)

Scénář 6 – Koncentrace na vysoké riziko/vysoký zisk

TA ČR se přiklání ke scénáři číslo 4, případně ke kombinaci scénáře číslo 4 a 6. Je však nezbytné potvrdit přístup bottom up, vyjasnit, co se myslí pod pojmem „very best researchers“, nakolik se počítá s využitím finančních nástrojů.

Více informací k EIC naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…