TA ČR podpořila unikátní projekt sledování dat. Nyní obdržel prestižní cenu

03.05.2016 17:20

Jedním z unikátních a velmi úspěšných projektů, který finančně podpořila Technologická agentura České republiky (TA ČR), je hardwarové řešení sledování dat neobvyklého chování.

TA ČR podpořila unikátní projekt sledování dat. Nyní obdržel prestižní cenu
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

Jeho autory jsou sdružení CESNET a společnost Netcope Technologies. Nyní tento projekt dokonce obsadil druhé místo v pátém ročníku prestižní soutěže Nejlepší spolupráce roku 2016.

„Cílem Technologické agentury České republiky je podpořit vznik vysoce konkurenceschopného hospodářského prostředí založeného na znalostech a inovacích, v nichž budou odborníci z oblasti výzkumu a vývoje, podnikání a státní správy efektivně spolupracovat a vzájemně se obohacovat, čímž bude podpořen rozvoj české společnosti,“ připomněl Petr Očko, předseda TA ČR. „Tento úspěšný projekt je výsledkem velmi kvalitní spolupráce. A nás těší, že jsme byli jeho aktivním účastníkem,“ dodal.

Letošní ročník soutěže, která je pořádána Sdružením pro zahraniční investice (AFI) a Americkou obchodní komorou v ČR (AmCham), byl podpořen všemi důležitými institucemi z oblasti výzkumu a vývoje. Potěšující je skutečnost, že ve třech případech ze čtyř vítězných projektů poskytla řešitelským týmům podporu TA ČR. Při vyhlašování výsledků a předávání cen byly přítomny významné osobnosti, jak na straně předávajících ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek či předseda TA ČR Petr Očko, tak i na straně vítězů. Z projevů vítězů vyplynulo, že mají jasnou výzkumnou vizi a cíl, ochotu podstoupit riziko pro dosažení cílů a zejména schopnost efektivně komunikovat mezi partnery.

Projekt pro sledování sítí s tokem dat o rychlosti třech DVD za sekundu podpořila TA ČR v rámci svého programu ALFA. „Zaměřuje se na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje zejména v oblasti progresivních technologií, materiálů a systémů, energetických zdrojů a ochrany a tvorby životního prostředí a dále v oblasti udržitelného rozvoje dopravy,“ vysvětli Petr Očko.

Distribuovaný systém pro monitorování vysokorychlostních sítí umí monitorovat sítě dosahující rychlosti toku 100 Gb/s. Řeší tím stále náročnější sledování dat i při vysokých rychlostech jejich přenosu. Autory oceněného projektu jsou sdružení CESNET a společnost Netcope Technologies. Obsažená karta přenese tolik dat za den, že výška navršených DVD disků naplněných těmito daty by odpovídala velikosti Eiffelovy věže. Technicky obtížný proces monitorování dokáže sledovat nezvyklé chování v reálném čase, čímž zamezuje potenciálnímu omezení provozu u koncových uživatelů, například při stahování multimediálního obsahu z Internetu.

Vítězi soutěže Nejlepší spolupráce roku 2016 se staly:

1. místo: Pokročilá analýza pevných, kapalných i plynných materiálů pomocí laseru

Název projektu: Vývoj přístroje Sci- Trace pro prvkovou analýzu materiálů technikou spektrometrie laserem indukovaného mikroplazmatu (LIBS)

Zpracovatelé: VUT v Brně- Středoevropský technologický institut (CEITEC) & AtomTrace s.r.o., Tescan Brno s.r.o.

2. místo: Unikátní systém pro sledování sítí s tokem dat o rychlosti třech DVD za sekundu

Název projektu: Distribuovaný systém pro monitorování vysokorychlostních sítí

Zpracovatelé: CESNET, z.s.p.o. a Netcope Technologies, a.s.

3. místo: Frézovací hlava pro náročné průmyslové obrábění v hodnotě desítek milionů korun

Název projektu: Souvisle polohovatelná frézovací hlava

Zpracovatelé: VÚTS, a.s. a TOS Varnsdorf, a.s.

Zvláštní cena Ministerstva průmyslu a obchodu ČR: Projekt řízení provozu tepelných čerpadel s energetickou úsporou 15%

Název projektu: Pokročilé řízení a optimalizace provozu tepelných čerpadel

Zpracovatelé: ČVUT, Strojní fakulta a Honeywell, spol. s r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…