TPCA nechala kolínské podniky nahlédnout pod pokličku ekologických projektů

03.12.2012 19:24

Kolínská automobilka TPCA Toyota Peugeot Citroën Automobile se sama nazývá „zelenou továrnou“. Má skutečně právo se takto označovat? Na to se snažilo najít odpověď téměř 40 účastníků odborného semináře, který se ve čtvrtek 1. listopadu uskutečnil přímo v TPCA.

TPCA nechala kolínské podniky nahlédnout pod pokličku ekologických projektů
Foto: red
Popisek: Automobilka TPCA

Zástupci státní správy, obcí a místních podniků si vyslechli od vedení firmy, jak je důležité zakotvit ochranu životního prostředí již do samotné firemní vize. Odborníci firmy na ochranu životního prostředí poté prezentovali nejzajímavější projekty realizované v posledních letech. Silný zážitek zanechala u návštěvníků jejich praktická ukázka přímo ve výrobě.

„Bylo neskutečně zajímavé vidět na vlastní oči, jak jednoduchý nápad dokáže ušetřit tolik vody,“ řekla o jednom z prezentovaných projektů v jindy nepřístupném provozu lakovny Jana Štiková ze společnosti Lučební závody Draslovka Kolín.

„Zástupcům kolínských firem jsme chtěli ukázat, že velké úspory energií či snižování množství produkovaných odpadů není vždy jen o velkých projektech, které si vyžádají vysoké počáteční investice. Nejzajímavější projekty jsou právě ty, které jsou postaveny na nápadech zaměstnanců firmy, nevyžadují velké náklady a přitom jejich přínos je mnohdy stejně významný jako obrovské investice do technologií,“ přiblížil důvody k uspořádání semináře prezident automobilky Satoši Tačihara.

Hlavní pilíře projektu Zelené továrny

Již od samého začátku fungování na Kolínsku se TPCA snaží o co nejefektivnější využívání energií při výrobě, vede zaměstnance k šetrnějšímu přístupu k životnímu prostředí, vyrábí vozidla s nízkou spotřebou a velmi nízkými emisemi a také podporuje projekty na ochranu životního prostředí prostřednictvím grantového programu TPCA Partnerství pro Kolínsko.

ESCO týmy TPCA

Vedle standardního nástroje používaného ke snižování environmentální zátěže – kaizenu, neboli zlepšovacího návrhu, byly na semináři prezentovány i tzv. ESCO týmy. Jde o proškolené specializované týmy pracovníků údržby, kteří jsou zaměřeni na vyhledávání možných úspor energií. Neuvěřitelné totiž je, že i když stroj nevyrábí, spotřebovává až 80% energie potřebné pro plný chod při výrobě. Právě úpravou pracovních postupů při odstávkách, náběhu, či dojezdu výroby, je možné uspořit významné množství elektrické energie. Dosavadních 16 realizovaných projektů tak TPCA ušetřilo celkem 9,6 milionu roku a 2 613 tun emisí CO2.

Konkrétní projekt: snížení spotřeby na vypalovacích pecích lakovny

  • Změna systému vypínání ventilátorů na pecích po ukončení výroby:

Podle původního nastavení systému se ventilátory ve vypalovacích pecích v lakovně vypínaly najednou po ukončení výroby. Změnou systému na postupné vypínání ventilátorů po projetí posledního vozu se snížila při nulových nákladech spotřeba energie o 123,6 MWh. Do ovzduší se díky tomu nedostalo 62 tun CO2, které by vyprodukovala elektrárna při výrobě uspořeného množství energie.

  • Změna systému zapínání chladících zón pecí při nájezdu výroby:

Před realizací projektu se chladící zóna pece zapínala ihned po spuštění výroby. Zapínáním chladící zóny až při vjezdu prvního vozu TPCA šetří ročně 76 MWh energie a 38 tun CO2 nevypuštěných do ovzduší při výrobě energie.

Radek Kňava
Tiskové oddělení TPCA

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…