TSB: Bilance dopravních nehod za první pololetí na silnicích Libereckého kraje

18.07.2016 10:33

Bilance dopravních nehod za první pololetí na silnicích Libereckého kraje: šest mrtvých, padesát těžce zraněných. Pravděpodobnost úmrtí při nehodě v kraji byla o třetinu nižší, než činí průměr za celou ČR. Závažnost nehod v ČR se meziročně snížila o 18 procent.

TSB: Bilance dopravních nehod za první pololetí na silnicích Libereckého kraje
Foto: nadacebesip.cz
Popisek: Tým silniční bezpečnosti

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku počet usmrcených nezměněn, o 9 méně těžce zraněných, naopak o 93 se zvýšil počet zraněných lehce. Liberecký kraj se zařadil mezi 10 krajů, kde se meziročně počet obětí nehod nezvýšil. Nejvíce mrtvých ve Středočeském kraji, nejzávažnější nehody na Pardubicku. V Jihomoravském kraji se meziročně snížil počet usmrcených o 60 procent.

Za první pololetí letošního roku došlo na silnicích Libereckého kraje k 1 943 dopravním nehodám vyšetřovaným Policií ČR. O život při nich přišlo šest osob, stejně jako v roce 2015. Dalších 50 bylo zraněno těžce a 559 lehce. Počet nehod meziročně narostl o 11 procent, rovněž tak byl vyšší počet lehce zraněných, a to o pětinu. Naopak o 15 procent poklesl počet těžce zraněných. „Bohužel se však zvýšil počet nehod s asistencí alkoholu či drog, a to o rovných jedenáct procent. Na jejich vrub jde jeden usmrcený, 7 těžce a 47 lehce zraněných,“ upozorňuje Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje.

Nejvíce nehod tradičně zavinili řidiči motorových vozidel. Bylo jich 1 510, o 146 více než loni. Při nich zemřelo všech šest obětí nehod v kraji - tři v obcích a tři mimo ně. „O celou třetinu narostl počet střetů se zvěří. Naštěstí se obešly bez smrtelných či těžkých zranění, nicméně deset osob – o 8 více než v roce 2015 - bylo při nich lehce zraněno,“ varuje Vlasta Suchánková, vedoucí oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství PČR Libereckého kraje. Naopak poklesl počet nehod způsobených chodci, cyklisty, komunikační závadou či technickou závadou vozidla. Na železničních přejezdech došlo k 9 nehodám. Nikdo při nich nepřišel o život a dokonce ani nebyl zraněn. „Výrazně nižší ve srovnání s průměrem za celou Českou republiku byla pravděpodobnost, že nehoda skončí tragicky. Zatímco na jeden tisíc vyšetřovaných nehod v České republice průměrně připadlo 4,9 oběti, v Libereckém kraji se jednalo o 3,1 usmrceného,“ dodává Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Nejvíce mrtvých ve Středočeském kraji, nejzávažnější nehody na Pardubicku. V Jihomoravském kraji se meziročně snížil počet usmrcených o 60 procent. Za první pololetí letošního roku zemřelo nejvíce lidí na silnicích Středočeského kraje (47), s velkým odstupem pak následují kraje Moravskoslezský (26) a Jihočeský s Pardubickým (shodně po 22). Naopak nejméně obětí nehod bylo na Karlovarsku (4), Liberecku (6) a Zlínsku (7). V České republice zemřelo celkem 230 lidí do 24 hodin po nehodě, o 34 méně než loni. Nicméně pokles obětí nebyl zaznamenán ve všech krajích. Zatímco v 10 z nich k nárůstu nedošlo, ve čtyřech z nich ano. Nejvíce to bylo v Pardubickém kraji, a to o sedm, následují kraje Středočeský a Plzeňský (nárůst shodně o 3 mrtvé) a konečně pak kraj Moravskoslezský (+1). Meziročně výrazně nižší byl počet usmrcených v Jihomoravském kraji – o 21, tedy o rovných 60 procent. Ve třech krajích (Ústeckém, Libereckém a Praze) zaznamenaly statistiky stejný počet mrtvých jako v roce 2015.

Závažnost dopravních nehod (počet usmrcených na 1 000 nehod vyšetřovaných Policií ČR) byla za první pololetí letošního roku nejvyšší na Pardubicku (12,5), následovaly kraje Plzeňský (11,5) a v těsném závěsu Jihočeský (11,3). „Nejmenší riziko usmrcení při nehodě naopak bylo v Praze (1,0), na Liberecku (3,1), Karlovarsku (3,2) a Ústecku (3,3). Průměrně pak zemřelo v České republice 4,9 osoby na jeden tisíc vyšetřovaných nehod. V loňském roce to bylo rovných 6 obětí na tisícovku nehod,“ upřesňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…