TVEL podepsal první kontrakt na dodávku paliva TVS-KVADRAT do USA

20.07.2016 9:39

Ruská palivová společnost TVEL (patří do struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) podepsala kontrakt s americkou společností GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) na dodávku palivových kazet TVS-KVADRAT pro zkušební provoz v amerických tlakovodních reaktorech.

TVEL podepsal první kontrakt na dodávku paliva TVS-KVADRAT do USA
Foto: TVEL
Popisek: Palivové kazety TVS-KVADRAT

K podpisu došlo 18. Července 2016 před pracovní schůzkou amerických společností GEH a GNF-A s ruským TVELem.

Jednání se účastnili: generální ředitel Rosatomu Sergej Kirijenko, jeho první náměstek a ředitel oddělení pro rozvoj mezinárodního obchodu Kirill Komarov, prezident TVELu Jurij Olenin, prezident a hlavní výkonný ředitel GEH Jay Thomas Wileman a hlavní výkonný ředitel pro výrobu společnosti GNF-A Amir Vexler.

Schůzka proběhla v rámci dohody o spolupráci při podpoře uvádění paliva ruské konstrukce určeného pro tlakovodní reaktory západní koncepce, které má obchodní název TVS-KVADRAT, na americký trh. Dohoda byla mezi společnostmi Global Nuclear Fuel - Americas (GNF-A) a TVEL podepsána letos v květnu. Zúčastnily se jí společnosti GNF-A, GEH a TVEL pod vedením Rosatomu.

Účastníci jednání probrali řadu otázek, které se týkají rozvoje spolupráce v oblasti jádra a dodávek ruského jaderného paliva pro tlakovodní reaktory západní koncepce. Hlavním tématem byly perspektivy společného postupu společností TVEL a GNF-A při licencování paliva TVS-KVADRAT a také získání nezbytných povolení od amerického regulačního úřadu Nuclear Regulatory Commission (NRC) pro dodávky ruského paliva do amerických jaderných elektráren.

„Věříme tomuto projektu. Umíme vyrábět palivo TVS-KVADRAT, které je úspěšně provozováno v jaderných elektrárnách v zemích západní Evropy. To znamená, že na americký trh nevstupujeme s prázdnýma rukama,“ řekl Kirijenko. „Je důležité zmínit, že naše spolupráce se společností GE-Hitachi přechází od slov k činům. Již byl podepsán kontrakt na dodávku zkušebních palivových souborů od společnosti TVEL pro energetické reaktory provozované na území USA. Vysoce oceňujeme význam založené aliance a jsme připraveni poskytnout maximum poznatků a zkušeností, abychom úspěšně prošli licenčním řízením amerického regulátora NRC,“ dodal.

„Je pro nás potěšením vidět postup v činnostech aliance TVELu a GNF-A, která byla založena pro rozšíření možností výběru paliva pro provozovatele lehkovodních reaktorů v USA. Toto partnerství otevírá našim klientům přístup k rozsáhlým technickým znalostem, odbornosti a zkušenostem,“ sdělil Wileman.

V úterý 19. července navštívila delegace společností GEH a GNF-A výrobní podnik Mašinostrojitělnyj zavod (MSZ, nachází se ve městě Elektrostal a patří do struktury palivové společnosti TVEL). Zde si prohlédli výrobní možnosti této firmy a přední technologická řešení uplatňovaná při výrobě paliva různých typů.

V rámci americko-ruského konsorcia zajišťuje společnost GNF-A řízení projektu na území Spojených států, konkrétně se zabývá licencováním, zajištěním kvality a inženýringovými službami. Společnost TVEL poskytuje odborné informace o konstrukci paliva TVS-KVADRAT a technologickou podporu a zajišťuje výrobu prvních palivových souborů pro zkušební provoz v amerických reaktorech. Později bude výroba souborů pro komerční provoz vyráběna jak v podnicích TVELu, tak ve výrobním závodě společnosti GNF-A ve Wilmingtonu (Severní Karolína, USA).

Palivová společnost TVEL vyvíjí, vyrábí a dodává jaderné palivo, které odpovídá mezinárodním požadavkům v oblasti spolehlivosti a bezpečnosti, do ruských i zahraničních jaderných elektráren. Dále dodává palivo pro výzkumné reaktory a námořní jaderné reaktory. Patří do struktury Rosatomu a v celosvětovém měřítku patří k největším společnostem poskytujícím služby v oblasti obohacování a konverze uranu. 12. září tohoto roku oslaví společnost své 20. výročí. TVEL dodává palivo také do všech českých jaderných reaktorů: do obou elektráren, dvou výzkumných reaktorů v Řeži a jednoho školního reaktoru v Praze.

Americká společnost Global Nuclear Fuel (GNF) je předním dodavatelem paliva pro varné reaktory včetně paliva MOX (směsné palivo vyrobené z oxidů uranu a plutonia získaných z použitého jaderného paliva). Také poskytuje inženýringové služby. GNF je společný podnik řízený americkou společností General Electric a japonskými firmami Hitachi Ltd. a Toshiba Corp. Společnost se dále dělí do dvou podniků: Global Nuclear Fuel – Americas LLC (GNF-A) ve Wilmingtonu ve státě Severní Karolína a Global Nuclear Fuel – Japan Co. Ltd. v japonské Kurihamě.

GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) se sídlem ve Wilmingtonu je jedním z hlavních dodavatelů technologií jaderných reaktorů a souvisejících služeb. Společnost byla založena v roce 2007 americkou General Electric a japonskou Hitachi. Jde o jednu z největších jaderných aliancí na světě nabízejících technologická řešení v oblasti zvyšování výkonu a účinnosti jaderných bloků a také při zajišťování jejich bezpečnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…