TVEL vyrobil první várku inovativního paliva pro atomový ledoborec nové generace

28.07.2016 14:01

Výrobní podnik Mašinostrojitělnyj zavod (MSZ, součást struktury ruské palivové společnosti TVEL) dokončil výrobu první várky jaderného paliva pro univerzální ledoborec Arktika nové generace, který byl spuštěn na vodu minulý měsíc. Inovativní palivo může být provozováno dvakrát déle než dosud používané palivo pro námořní reaktory.

TVEL vyrobil první várku inovativního paliva pro atomový ledoborec nové generace
Foto: TVEL
Popisek: Ledoborec

Zlepšené parametry paliva se projeví především v délce palivového cyklu. Současným atomovým ledoborcům vydrží palivo na čtyři až pět let provozu, nové palivo tuto dobu prodlouží na dvojnásobek. Pro prodloužení palivového cyklu je nutné dosahovat vysoké míry vyhoření paliva, které má vliv na stabilitu konstrukce palivové kazety. Díky použití zkušeností s palivem pro jaderné elektrárny si nové palivo pro ledoborce zachovává stabilitu konstrukce nutnou pro jeho dlouhodobý a především bezpečný provoz.

Nové palivo je určeno pro reaktor RITM-200, což je evoluční verze současných ruských námořních reaktorů vyznačující se kromě jiného velkou kompaktností. Dvojice reaktorů namontovaných na palubě ledoborce bude dodávat na lodní vrtule výkon 60 MW a díky tomu půjde o nejvýkonnější ledoborce světa.

V listopadu 2014 byla v podniku MSZ dokončena výroba zkušebních palivových kazet a proběhly na nich ozařovací a mechanické zkoušky. Pro sériovou výrobu inovativního paliva bylo nutné zakoupit nové stroje, protože technologické možnosti původní linky nedostačovaly. Podnik MSZ patří k největším podnikům společnosti TVEL, který se zabývá výrobou a vývojem paliva pro jaderné elektrárny. TVEL je dodavatelem paliva také pro české Dukovany a Temelín, pro slovenské Jaslovské Bohunice a Mochovce, pro dva výzkumné reaktory v Řeži a jeden školní reaktor na FJFI, přičemž výrobu pro české a slovenské elektrárny zajišťuje přímo podnik MSZ.

V polovině června 2016 byl v loděnicích společnosti Baltijskij zavod - Sudostrojenije spuštěn na vodu první ledoborec nové generace, který nese název Arktika. Koncem příštího roku má být po provedení nezbytných zkoušek předán zákazníkovi, společnosti Rosatomflot, která provozuje ruskou flotilu jaderných ledoborců a patří do ruské korporace pro atomovou energii Rosatom. V roce 2018 začne ledoborec Arktika doprovázet velkokapacitní tankery odvážející zkapalněný zemní plyn z Jamalského poloostrova, kde se rozjíždí těžba této komodity.

Stavba sesterské lodi, která ponese jméno Sibir, již probíhá ve stejné loděnici a v pondělí 25. července byla zahájena výstavba také třetího ledoborce nové generace s názvem Ural. Plavidla mají zahájit provoz v letech 2019 a 2020 a nahradit současné atomové ledoborce, které nyní dosluhují. I přes modernizace plavidel a prodlužování jejich provozu budou muset být krátce po roce 2020 vyřazeny z provozu tři stávající atomové ledoborce.

Palivová společnost TVEL vyvíjí, vyrábí a dodává jaderné palivo, které odpovídá mezinárodním požadavkům v oblasti spolehlivosti a bezpečnosti, do ruských i zahraničních jaderných elektráren. Dále dodává palivo pro výzkumné reaktory a námořní jaderné reaktory. Patří do struktury Rosatomu a v celosvětovém měřítku patří k největším společnostem poskytujícím služby v oblasti obohacování a konverze uranu.

12. září tohoto roku oslaví společnost své 20. výročí. Společnost TVEL byla založena, aby sjednotila ruské podniky pro výrobu a obohacování uranu a optimalizovala řízení výrobních a vývojových prací. Jedním z nejstarších podniků je Mašinostrojitělnyj zavod (MSZ), který byl založen v roce 1917 jako muniční továrna a od roku 1954 se účastní ruského jaderného programu jako výrobce paliva pro jaderné reaktory. Dalším tradičním strojírenským závodem ze struktury TVELu je Kovrovskij mechaničeskij zavod (KMZ), který se v roce 1959 přeorientoval z výroby automatických zbraní na výroby a vývoj centrifug pro obohacování uranu.

TVEL dodává palivo také do všech českých a slovenských jaderných reaktorů: do jaderných elektráren Jaslovské Bohunice, Dukovany, Mochovce a Temelín, dvou výzkumných reaktorů v Řeži a jednoho školního reaktoru v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …