Technická dohoda zlepší spolupráci Vojenské policie ČR a SR

25.02.2016 14:21

U příležitosti 25. výročí vzniku Vojenské policie Slovenské republiky byla tento týden v Trenčíně uzavřena Technická dohoda mezi Vojenskou policií České republiky a Vojenskou policií Slovenské republiky.

Technická dohoda zlepší spolupráci Vojenské policie ČR a SR
Foto: MO SR Jozef Žiak
Popisek: plk. Pavel Kříž a plk. Milan Hamar při podpisu Technické dohody

Dohodu podepsal náčelník Vojenské policie ČR plukovník Pavel Kříž a ředitel Vojenské policie SR plukovník Milan Hamar.

Vzájemná spolupráce se v posledním období prohloubila a od podpisu Technické dohody si oba plukovníci slibují její další rozšíření zejména v oblasti společných cvičení a výcviku, jako i přípravy instruktorů. „Dohoda je vyjádřením skutečně nadstandardních vztahů mezi oběma vojenskými policiemi,“ připomněl plukovník Kříž. Plukovník Hamar zdůraznil, že dohoda umožňuje jednodušší použití prostředků, materiálu a výcvikových zařízení při společném výcviku.

Podle obou představitelů vojenských policií se podpisem Technické dohody vytvoří lepší předpoklady pro možné společné nasazení v mezinárodním krizovém managementu, v ovládání způsobilosti jednotek, skupin a příslušníků vojenských policií. Společná příprava cvičení, výcviku a výcviku instruktorů se uskuteční na základě sladěných plánů na daný rok s výhledem na dva následující roky. I tímto způsobem se zabezpečí jejich kontinuita.

Společný výcvik už probíhá

Čeští a slovenští vojenští policisté už dlouhodobě úspěšně spolupracují v rámci projektu Mnohonárodního praporu Vojenské policie NATO (MNMPBAT), ale například i v rámci operace ISAF v Afghánistánu. Vyvrcholením této spolupráce bylo vyslání dvou slovenských vojenských policistů do operace ISAF/PAT v sestavě jednotky Vojenské policie ČR na přelomu roku 2012/2013.

Ne náhodou byli při podpisu Technické dohody v Trenčíně přítomni i zástupci školících a výcvikových zařízení obou vojenských policií. Náčelník Odborné školy Vojenské policie ČR z Vyškova podplukovník Libor Daněk a ředitel Odboru výcviku a kynologie z Vlkanové – Hronseku podplukovník Marián Turanský. Vždyť v posledním období obě zařízení úzce spolupracují při odborném výcviku a vzdělávání vojenských policistů obou zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…