Technické muzeum a Praha 7 představují opravené koně z Letenského kolotoče

01.10.2018 8:49

Všech jednadvacet koní z Letenského kolotoče bylo opraveno a šest z nich spolu s dalšími ukázkami z interiéru kolotoče si mohou prohlédnout návštěvníci v Národním technickém muzeu. Na opravu interiéru kolotoče přispěla veřejná sbírka, pořádaná Národním technickým muzeem ve spolupráci s MČ Praha 7.

Technické muzeum a Praha 7 představují opravené koně z Letenského kolotoče
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

„Oprava koní z Letenského kolotoče byla velmi náročná“, říká generální ředitel NTM Karel Ksandr. „Obdobná akce v České republice nikdy neproběhla. Restaurátoři z různých specializovaných pracovišť koně opravovali technikami, pomocí kterých byly před více než 100 lety postaveny, včetně toho, že koně potáhli pravou koňskou kůží.“

Většina z koní byla v tak špatném stavu, že vyžadovala opravu vlastní dřevěné konstrukce, těla byla vytvořena z tvarově upravených jutových pytlů vyplněných slámou a africkou travou, potažena jsou koňskou kůží dovezenou z Francie. Kromě čtyř koní – Poly, Flora, Blesk a Šemík – má „stádo“ nová sedla. Oprava koní trvala půl roku. Uvnitř koní se dochovaly zajímavé památky na minulost – novinové články z roku 1923 a 1937, mince z doby monarchie a historické vstupenky, např. do Parku kultury a oddechu Julia Fučíka Praha 7.

Šest opravených koní si mohou prohlédnout návštěvníci v Národním technickém muzeu. Jeden z koní je zachován a vystaven v původním zakonzervovaném nálezovém stavu, představeny jsou další opravené části interiéru – rytíři z papírmaše, k vidění jsou i zmíněné nálezy z rozebraných koní. Oprava samotného kolotoče bude dokončena v první polovině roku 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…