Technické muzeum a Praha 7 představují opravené koně z Letenského kolotoče

01.10.2018 8:49

Všech jednadvacet koní z Letenského kolotoče bylo opraveno a šest z nich spolu s dalšími ukázkami z interiéru kolotoče si mohou prohlédnout návštěvníci v Národním technickém muzeu. Na opravu interiéru kolotoče přispěla veřejná sbírka, pořádaná Národním technickým muzeem ve spolupráci s MČ Praha 7.

Technické muzeum a Praha 7 představují opravené koně z Letenského kolotoče
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

„Oprava koní z Letenského kolotoče byla velmi náročná“, říká generální ředitel NTM Karel Ksandr. „Obdobná akce v České republice nikdy neproběhla. Restaurátoři z různých specializovaných pracovišť koně opravovali technikami, pomocí kterých byly před více než 100 lety postaveny, včetně toho, že koně potáhli pravou koňskou kůží.“

Většina z koní byla v tak špatném stavu, že vyžadovala opravu vlastní dřevěné konstrukce, těla byla vytvořena z tvarově upravených jutových pytlů vyplněných slámou a africkou travou, potažena jsou koňskou kůží dovezenou z Francie. Kromě čtyř koní – Poly, Flora, Blesk a Šemík – má „stádo“ nová sedla. Oprava koní trvala půl roku. Uvnitř koní se dochovaly zajímavé památky na minulost – novinové články z roku 1923 a 1937, mince z doby monarchie a historické vstupenky, např. do Parku kultury a oddechu Julia Fučíka Praha 7.

Šest opravených koní si mohou prohlédnout návštěvníci v Národním technickém muzeu. Jeden z koní je zachován a vystaven v původním zakonzervovaném nálezovém stavu, představeny jsou další opravené části interiéru – rytíři z papírmaše, k vidění jsou i zmíněné nálezy z rozebraných koní. Oprava samotného kolotoče bude dokončena v první polovině roku 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…