Třinecké železárny: Náměstí Svobody bude patřit mikulášskému jarmarku

03.12.2012 16:21

Stejně jako každý rok, i letos ožije o prvním prosincovém týdnu Třinecké náměstí Svobody a kulturní dům Trisia tradičním mikulášským jarmarkem.

Třinecké železárny: Náměstí Svobody bude patřit mikulášskému jarmarku
Foto: red
Popisek: Třinecké železárny

Na dvoudenní akci, která startuje ve čtvrtek 6. prosince, si budou moci dospělí i děti nakoupit drobné vánoční dárky, zazpívat koledy, zhlédnout kouzelné rozsvěcení vánočního stromu, vyzkoušet tradiční řemesla nebo si pochutnat na dobrém jídle. Chybět ale samozřejmě nebude ani Mikuláš v doprovodu čerta a anděla, který bude dětem k dispozici ve své kanceláři v kulturním domě Trisia.

Pořadatelem akce, která proběhne v oba dny od 10 do 18 hodin, je Muzeum Třineckých železáren a města Třince, kulturní dům Trisia a město Třinec. „Třinecký mikulášský jarmark chce především podtrhnout nekomerční a sváteční atmosféru Vánoc. Snažíme se ale návštěvníkům nabídnout nejen pestrou paletu ukázek řemeslné zručnosti našich krajanů, ale také bohatý vánoční program v různých hudebních žánrech i aktivity pro všechny věkové generace,“ říká Lucie Olszarová z kulturního domu Trisia.

Očekávanou událostí Třineckého mikulášského jarmarku je zejména slavnostní rozsvěcení vánočního stromu, které proběhne ve čtvrtek v 16 hodin. Dvoudenní akce ale nabídne mnohem více. K vidění bude krajová keramika, vánoční ozdoby, zdobené vánoční perníčky, šperky, pletené zboží a výšivky, kovářské i košíkářské zboží, paličkovaná krajka a krajové speciality - ovčí a kozí sýry, domácí chléb, nebo vánoční cukroví. Mnohá řemesla si přitom budou moci návštěvníci i na vlastní kůži vyzkoušet prostřednictvím kreativních workshopů.

Jarmark ale nabídne také doprovodný program v prostorách kulturního domu, pamatující i na nejmenší návštěvníky. „V divadelním foyer budou připraveny nejen ukázky lidových řemesel, jako například výroba ručního papíru, ale také kreativní dílničky pro děti. Na ‚Poště pro Ježíška‘ si děti dle své fantazie napíší, či nakreslí svá tajná přání. Naše originální razítko pak zaručí, že jejich přání z okenního parapetu určitě doputuje až k Ježíškovi,“ slibuje Lucie Olszarová. V „Kanceláři Mikuláše“, hlavním sídle Mikuláše, andělů a čertů, pak děti mohou podepsat Dekret hodných dětí a vyrobit na něj pečeť. Dekret si pak každý smí odnést na památku domů.

Pro děti bude v rámci hudebně-dramatického programu přichystáno loutkové divadélko nebo pěvecká vystoupení mladých třineckých talentů. Návštěvníci také na jarmarku vůbec poprvé uslyší vánoční koledování v podání bubenické skupiny, a to konkrétně skupiny Jumping Drums. V podání Stanley's Dixie Street Band zazní Purpura, Tichá noc, nebo Vánoce, Vánoce přicházejí a nebude chybět ani hudba historická nebo židovské písně.

Bc. Lucie Drahošová
tisková mluvčí Třineckých železáren

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

19:15 Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

Průmyslová produkce v březnu meziročně reálně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,6 %. Hodnot…