Turbíny vodní elektrárny Dalešice vyrobily rekordní množství elektrické energie

03.01.2015 19:14

I přes realizaci řady investičních a modernizačních akcí, nižší hladinu vody v horní nádrži a nižší přítoky, byla dne 23. 12. 2014 v dopoledních hodinách překročena doposud nejvyšší výroba elektrické energie, která činila 446 066 MWH/rok.

Turbíny vodní elektrárny Dalešice vyrobily rekordní množství elektrické energie
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jedním z důvodů velkého množství vyrobené elektřiny je vyšší uplatňování výroby z přečerpávací elektrárny na základě nárůstu obchodních příležitostí pro pokrytí tzv. odchylek mezi výrobou a spotřebou elektřiny.

Nové transformátory

Rok 2014 je již nyní z pohledu výroby elektřiny na turbínách přečerpávací vodní elektrárny Dalešice rokem rekordním, ve kterém došlo k překročení historicky největší výroby elektrické energie z roku 2013. Díky nárůstu obchodních příležitostí na trhu s elektrickou energií byla v průběhu roku 2014 výroba z PVE Dalešice uplatňována ve větším rozsahu než v předchozích letech. Od uvedení do provozu (1978) byla výroba 402 491 MWh z roku 1979, poprvé překonána 4. 12. 2013 výrobou 446 066 MWh, tedy po 35 letech. I tuto hranici se podařilo překonat, a to 23. 12. 2014 v dopoledních hodinách.

 V průběhu roku byla také realizována řada modernizačních akcí. Po 36. letech provozu proběhla vyměněna zbývajících 4 kusů blokových transformátorů, vyvádějící vyrobenou energii z elektrárny do přenosové soustavy. Byl modernizován systém hašení generátorů využívající jako hasivo CO2, který zvyšuje bezpečnost zařízení. V druhé polovině roku také proběhla I. etapa modernizace řídicího systému, obměna elektrických ochran a úprava budicích souprav turbosoustrojí TG 3 a TG4.  Obměna na turbosoustrojí TG1 a TG 2 je plánována v roce 2015. Rekonstrukcí prošla také část provozně-správní budovy, ve které je umístěno Infocentrum VD a PVE Dalešice. Celkové náklady na realizaci těchto akcí byly cca 150 mil. Kč

Výkon VD Dalešice je 4x120 MW. Tento výkon může elektrárna spolehlivě poskytnout do jedné minuty od vzniku požadavku. Komplex vodních elektráren Dalešice-Mohelno a jaderná elektrárna Dukovany jsou atestovány pro najetí z úplné tmy – tzv. blackoutu elektrizační soustavy. Přečerpávací vodní elektrárna leží na řece Jihlavě, která pramení na Českomoravské vysočině a ústí do střední nádrže Nové Mlýny. Vyrovnávací nádrž Mohelno slouží jako zásobní nádrž, ze které se čerpá voda potřebná pro provoz JE Dukovany, VD Dalešice má nezastupitelnou úlohu má také při ochraně proti povodním, v posledních letech roste i její význam pro rekreační využití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…