Turisté se na Lipensko rádi vrací, ukázal to průzkum

04.12.2016 11:09

Turistický spolek Lipenska 1. prosince uspořádal celolipenskou konferenci na téma cestovního ruchu a Vysoká hotelová škola v Praze zde prezentovala výsledky průzkumu návštěvnosti a spokojenosti turistů s touto lokalitou. Z průzkumu jasně vyplynulo, že turisté se sem rádi vracejí a nejvíce se zde líbí rodinám s dětmi.

Turisté se na Lipensko rádi vrací, ukázal to průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Turisté v Praze

Lipensko spolu s Českým Krumlovem je po Praze druhou nejatraktivnější lokalitou v České republice zimě i v létě a lidé se sem vrací. Dovolenou tu tráví většinou rodiny s dětmi. Takové jsou výsledky studie, které na dnešní konferenci, zabývající se perspektivami turismu na Lipensku, prezentoval Petr Studnička z Vysoké školy hotelové v Praze.

Konferenci zorganizoval Turistický spolek Lipenska, destinační společnost, která se stará o rozvoj turistické oblasti od Stožce po Rožmberk nad Vltavou a přijelo na ni téměř 150 účastníků z celého Lipenska, mezi nimi i 10 starostů lipenských obcí. Studnička se svými spolupracovníky během tohoto roku vypracoval Strategii turistického rozvoje na území obcí Lipenska. Součástí práce bylo i terénní dotazníkové šetření, v němž byly dotazovány čtyři cílové skupiny respondentů – místní obyvatelé, návštěvníci, firmy a představitelé samosprávy, celkově se do něj zapojilo asi 400 respondentů.

Více než pětina (22,8 pct) dotázaných na Lipensko jezdí opakovaně v létě i v zimě. Podruhé nebo potřetí tu bylo cca 30 procent dotázaných. „Dovolenou na Lipensku vyhledávají především rodiny s dětmi, a to s malými, 29,8 % jsou rodiny s dětmi předškolního věku nebo školáky, 24,9 % jsou rodiny se školáky nebo staršími dětmi,“ uvedl Studnička. Podle výsledků výzkumu je Lipensko destinací pro dovolenou s partnerem (21,5 %) nebo pro čas strávený s přáteli (14,2 %). „Pouze malá část oslovených sem přijela v rámci organizovaného zájezdu, akce pořádané školou nebo sami bez doprovodu rodiny nebo přátel,“ dodal Studnička.

Nadnárodní poradenská firma KPMG na konferenci pojmenovala nerovnoměrné rozložení turistického využití území tzv. horního a dolního Lipenska. Rozvoji cestovního ruchu v horní části Lipenska podle zdejších starostů nejvíce brání nadměrný stupeň ochrany přírody a krajiny. To na konferenci prezentovali starostové obcí Stožec, Nová Pec a Horní Planá, jejichž území je součástí Národního parku Šumava. „Nejsme proti ochraně přírody, sami přírodu chráníme a uvědomujeme si její důležitost, nikdo z nás nechce Šumavu zabetonovat a vykácet, jak nám podsouvají takzvaní ochránci přírody, ale chceme normálně žít,“ řekl Jakub Koželuh starosta Nové Pece. Pro podnikatelské subjekty je podle Studničky největší výhodou mikroregionu jeho atraktivnost, naopak největším problémem je nedostatek kvalifikované pracovní síly, stárnutí populace a nedostatečná nabídka spojů veřejné dopravy.

Rezidenti považují za atraktivitu ve svém okolí Stezku korunami stromů, Vítkův hrádek, vodní nádrž Lipno a přírodu. Nejhůře hodnotí rezidenti v mikroregionu finanční služby (banka, bankomat) a služby veřejné dopravy, ať už z hlediska pokrytí, jízdního řádu, kapacity či kvality. Naopak nejlépe jsou hodnoceny poštovní služby a vzdělávací služby. „Jedním z cílů Turistického spolku Lipenska je zajistit v regionu komunikaci a následně spolupráci mezi jednotlivými aktéry cestovního ruchu v naší oblasti. Zájem o konferenci ze strany starostů, podnikatelů a neziskových organizací, jasně ukázal, že máme mnoho společných témat i budoucích projektů. Proto jsem rád, že výstupem z konference je potřeba scházet se pravidelně,“ řekl Jiří Mánek organizátor konference. Jeho slova pak potvrdil Zdeněk Zídek, místopředseda Svazku lipenských obcí, když konferenci uvedl slovy „Konečně po tolika letech někdo dokázal pozvat do jedné místnosti celé Lipensko, abychom společně jednali o naší společné budoucnosti, která je v cestovním ruchu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…