Turistický spolek Lipenska: Již déle než dvacet let sleduje na Lipně počasí

15.12.2018 21:36

Amatérský meteorolog Luděk Fyrbach měří počasí na Lipně již více než 20 let. Jedná se o koníček z donucení – vášnivý surfař a kitař potřeboval původně vědět, jak moc bude foukat a informace z médií pro něj byly nedostačující nebo chybné. Sám teď na víkend hlásí slušné počasí pro začátek lyžařské sezóny.

Turistický spolek Lipenska: Již déle než dvacet let sleduje na Lipně počasí
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

O víkendu bude na Lipně občas sněžit, navíc během neděle může vykouknout i Slunce. Lipno se může těšit na počasí, které umocní dojem ze začátku lyžařské sezóny, která o víkendu začíná ve zdejším největším lyžařském areálu v Lipně nad Vltavou. „O víkendu bude na Lipensku oblačno místy zataženo občas bude slabě sněžit. Napadnout má jeden až tři centimetry. V neděli odpoledne se může objevit sluníčko. Teploty se budou pohybovat mezi dvěma až pěti stupni pod nulou. Foukat bude slabý vítr.“

Takové počasí hlásí amatérský meteorolog Luděk Fyrbach z Radslavi u Černé v Pošumaví, který se počasí na Lipně věnuje více než 20 let.

„V noci z pondělí na úterý přijde sněžení a nebo mrznoucí déšť, pak srážky jen ojediněle. Teploty se budou pohybovat okolo nuly,“ doplňuje.

Na webových stránkách (ZDE) se jejich návštěvník o počasí dozví naprosto vše. V současnosti neexistuje jediný web ani jiný zdroj informací, ze kterého by se návštěvník dozvěděl o počasí na Lipně více. Na své chatě, které leží přímo na břehu lipenského jezera má meteorologickou stanici a za pomoci různých profesionálních modelů z celého světa, zpracovává se svými kolegy lokální předpovědi počasí. Jeden z mužů v týmu jehož je součástí, je dokonce profesionální meterolog.

Modely pochází z různých částí světa - Německa, z Norska, z Ameriky. Na jejich základě vytváří předpovědní tabulky, které jsou k dispozici na webových stránkách ZDE.

„Nikdy to samozřejmě není stoprocentní. Ale stanice je profesionální, má radiační štít, vlastní chlazení, takže měření je velice přesné,“ uvedl Fyrbach. Na celém Lipensku je pouze jeden další takový stroj. Vedle stanice na Radslavi má na Lipensku celkem pět stanic - v Horní Plané, v Černé v Pošumaví, Dolní Vltavici a Lipně nad Vltavou.

Vystudovaný programátor původem z Ledenic u Českých Budějovic a majitel firmy zabývající se účetnictvím sám říká, že se k meteorologii dostal z donucení. Je totiž vášnivým surfařem, který na Lipno jezdí již více než 30 let.

„Pro nás surfaře je počasí naprosto klíčovou záležitostí. To co jsem se dozvěděl z médií bylo nedostačující. Často byly informace chybné. Musím si je obstarávat sám,“ uvedl.

Počasí na Lipně má podle něj svá letitá specifika, která se ale za 30 let, kdy je sleduje mění. „Vždy jsou zde o čtyři stupně nižší teploty než v Budějicích. Výrazné jsou zde srážky, navíc se zde počasí často mění. Větru za posledních 10 let výrazně ubylo, stejně tak i srážek. Pravděpodobně se jedná o důsledky vlivu globálního oteplování,“ uzavírá.

"Na turistickém webu (ZDE) máme sekci předpověď počasí, kde se návštěvník dozví jaké může očekávat počasí v každé obci Lipenska. Ale takto propracovaný systém to určitě není. Turistický spolek Lipenska je připraven s panem Fyrbachem spolupracovat, abychom jeho meteodata dostali k co největšímu počtu návštěvníků. Určitě s jeho daty budeme chtít propojit náš web lipensko.cz,"uzavřel Jiří Mánek předseda Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj cestovního ruchu od Stožce po Rožmberk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…