Turistický spolek Lipenska: Letošní jarní prázdniny na Lipensku ovlivnil nedostatek sněhu

15.03.2023 14:21 | Tisková zpráva

Letošní jarní prázdniny na Lipensku ovlivnilo špatné počasí. Napadlo málo sněhu a běžkařská sezóna tak byla krátká, na zamrzlém Lipně se oficiálně bruslilo jen pár dní. Spokojení byli částečně v lyžařských areálech.

Turistický spolek Lipenska: Letošní jarní prázdniny na Lipensku ovlivnil nedostatek sněhu
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

Návštěvnost o letošních jarních prázdninách na Lipensku silně ovlivnilo špatné počasí, především nedostatek sněhu a v některé dny silný vítr. Pro běžkaře byla sezóna kvůli sněhu velice zkrácená, pro bruslaře neexistovala téměř vůbec, v lyžařském areálu v Lipně nad Vltavou se lyžovalo celou zimu, Frymburk musel provoz na čas přerušit. Méně lidí evidují hoteliéři především v lednu a také nyní, kdy prázdniny končí. 

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
Evidentní je trend, kdy turisté své pobyty zkracují a šetří. „Lednové pobyty bohužel hodně ovlivnila velice silná obleva s teplým počasím, která spláchla veškerý přírodní sníh a i technický sníh se udržel i přes veliké nasazené provozovatelů Skiareálu Lipno a Frymburk pouze na minimu sjezdových tratí. Obsazenost nám tedy v lednu meziročně klesla o 20 procent. Únorové prázdninové termíny byly naopak úspěšné, počasí a sněhové podmínky se značně vylepšily a únorová obsazenost nám meziročně stoupla o 27 procent. V březnu je pro nás velkým zklamáním poslední prázdninový týden, kdy má prázdniny Praha 1-5 a Brno, kdy jsme očekávali stejně jako v minulých letech téměř 100 procentní obsazenost. Letos jsme v tomto týdnu pouze na poloviční obsazenosti a tím pádem nám i březnová návštěvnost meziročně klesla o 20 procent,“ z uvádí Luboš Krejsa z apartmánového resortu Lipno Lake Resort, které se nachází v Lipně nad Vltavou. „Za nás byla obsazenost horší než v létech minulých. Ale nepočítáme zde covidové roky. Určitě je znát, že lidé šetří, již tradičně přijíždějí na kratší dobu, jsou na cenu citlivější, nabídky porovnávají více s konkurencí. Oceňují jakékoliv slevové akce více, než kdy dřív,“ uvádí Martin Prokeš, manažer hotelového Resortu Relax v Dolní Vltavici.

Podle Jiřího Šilhy z resortu Corso v Lipně nad Vltavou Letošní rok v podstatě kopíroval rok loňský a obsazenost byla podobná. „Rezervace ale letos byly kratší a více se jezdilo o víkendech,“ uvádí Šilha.
„Návštěvnost během jarních prázdnin je srovnatelná s loňským rokem. Zaznamenali jsme další normalizaci ohledně zahraničních návštěvníků oproti letům zasažených pandemií, jinak je sezóna průměrná. Je pro nás důležité, že se nám povedlo udržet areál kontinuálně v provozu od 16. prosince, a to včetně skicrossu, který je oblíbený zejména u dětí,“ uvádí Olga Kneiflová tisková mluvčí Lipnoservisu.

„Na naše půjčovny tyto aspekty samozřejmě měly vliv. Především v lednu se to značně projevilo v návštěvnosti. Únor byl již srovnatelný s loňským rokem,“ uvedla Veronika Hrabalová z lyžařských půjčoven Lipnocentrum. „Ubytování ovlivňovalo počasí a množství sněhu, tzn. v lednu téměř nic, jen pár pracovních pobytů. Únor i nyní březen byl dobrý, ale vždy když vyšla špatná předpověď se to projevilo, že se mi nepodařilo doobjednat mezerky v ubytování,“ uvádí Irena Pešková, majitelka penzionu U Pešků.
Také zde je znát zkrácení pobytů. „Proti předchozím letům mám výrazně kratší pobyty, ze šesti denních na tří až čtyř denní,“ doplňuje.

Žádné srovnání nemají v resortu Molo na břehu Lipna. Otevírali teprve v roce 2022. „Byli jsme ohromeni zájmem hostí v období vánočních svátků a na Silvestra. Jak pro Vánoce, tak Silvestr jsme připravili speciální vícechodové menu, což hosté velmi ocenili. Bohužel návštěvnost v lednu nás naopak trochu zklamala. V lednu nebyly ideální podmínky pro lyžaře, a tak ani destinace nebyla zaplněna. Od začátku jarních prázdnin se návštěvnost restaurantu vylepšila. Připravili jsme i Valentýnské menu a zájem o něj nás také těšil,“ uvádí zdejší manažerka Michaela Petrů.

„Sezóna byla slabší než před covidem, je to dané určitě počasím v průběhu jarních prázdnin. V týdnu, kdy napadalo půl metru a více sněhu a byly upravené běžkařské tratě, tak byla obsazenost velmi vysoká. Ovšem druhá polovina jarních prázdnin, zejména poslední dva týdny, byly všeobecně slabé. S ohledem na vysoké ceny energií a dražší vstupy, je to pro mnohé podnikatele problém. Vždyť právě o jarních prázdninách se vydělává na provozní náklady v nadcházející slabé části roku, kterou je tradičně druhá polovina března a duben. Takže vyhlížíme s nadějí Velikonoce, které by měly ztráty částečně pokrýt a pak od května se již s nadějí těšíme, že letní sezona bude dobrá,“ shrnuje Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…