Turistický spolek Lipenska: V hotelích a penzionech na Lipensku zbývají o Velikonocích poslední volná místa

12.04.2022 22:54 | Tisková zpráva

Pokud se budete chtít o nadcházejících velikonočních svátcích ubytovat na Lipensku, budete potřebovat štěstí při hledání. Kapacity jsou z velké části obsazené.

Turistický spolek Lipenska: V hotelích a penzionech na Lipensku zbývají o Velikonocích poslední volná místa
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

Rychle mizí také víkendové jarní pobyty. Majitelé či provozovatelé penzionů na Lipensku přesto evidují snížený zájem o ubytování v tomto ročním období, než tomu bylo v období před pandemií. "Velikonoce jsou jedny ze svátků, které nás na Lipensku trvale drží. Tržby z Velikonočních svátků, kdy lidé přijíždějí většinou na tři, ale i na čtyři noci, pomáhají zacelit jarní mimosezonní propady. Díky Velikonocům tak naši členové mohou alespoň částečně vydělat na mzdy svých zaměstnanců, což je pro každého z nich klíčové," uvádí Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který sdružuje regionální podnikatele.

Jeho slova potvrzuje i Dagmar Šubová, ředitelka hotelu České Žleby. "Velikonoce máme tradičně obsazené zcela, není jediný volný pokoj a to od čtvrtku až do neděle. Velikonoce si u nás lidé každý rok rezervují od podzimu a většinou se nám vrací stálí hosté. Pokud vyjde navíc počasí, tak očekáváme i plnou restauraci a venkovní terasu s oblíbeným výhledem na Třístoličník," říká Šubová. „My jsme o Velikonocích obsazení 100 procentně. Víkendy jsou obsazeny z větší části, pracovní dny zhruba z 20 procent. Přesto bývala obsazenost větší, chybí skupinové rezervace,“ uvádí Martin Prokeš z Resortu Relax v Dolní Vltavici, kde je 150 lůžek.

Důvodem nižší obsazenosti mimo svátky má podle něj covid, ruská invaze, ekonomická krize - vysoká míra inflace a energetická krize, která šroubuje ceny nahoru. „Ale také je důležité počasí, zatím panují chladné dny bez sněhu a nástup jara je v mimosezóně, velmi pozvolný “ doplnil. Všech 500 lůžek je obsazených v Lipno Lake Resortu v Lipně nad Vltavou, po zbytek jara je zde obsazenost přesahující čtvrtinu. Podle provozovatele Luboše Krejzy je tento stav mírně za standardem, na který byly v tuto dobu zvyklí. Fenonémen jsou pozdější rezervace.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí

Žádný volný pokoj nemá ani majitelka penzionu U Pešků v Horní Plané Irena Pešková. „Obsazenost na jaře mám slušnou. Jedná se o podobný stav jako v předchozích létech. Máme většinou stálé klienty,“ uvedla Pešková. Také všech 191 lůžek v Amenity Resortu v Lipně nad Vltavou je o Velikonocích plných. „Duben bývá tradičně slabší měsíc. Od května obsazenost opět stoupá a každý další měsíc je lepší. Duben nás trochu trápí, ale doufáme, že vše doženeme v dalších měsících,“ uvádí manažerka z Amenity Resortu Alžběta Mikešová. Stejné je to ve frymburském hotelu Maxant, kde se najednou může ubytovat 61 lidí. „O Velikonocích máme obsazeno. Plní se víkendové pobyty. Bohužel, chybí zahraniční turisté, kteří k nám rádi jezdili.“ uvádí majitelka hotelu Vladislava Semšová. Třicet procent lůžek zbývá obsadit z 310 v Resortu Olšina u Horní Planá. Podle zdejší ředitelky Simony Kutlákové přesahuje obsazenost po zbytek jara více než 75 procent.

Volno mají o Velikonocích v hotelu Jenišov. „Na Velikonoce máme zatím pouze třetinu obsazených pokojů. Lidé poptávají, ale je evidentní, že čekají na to jaké bude nakonec počasí. Pokud bude slunečno, hotel během dvou dnů zaplníme asi tak na 80%. V květnu a v červnu jsme obsazeni zhruba ze 40 procent,“ uvedla majitelka Markéta Zelenková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…