Tým ČVUT zvítězil v soutěži modelů autonomních aut

12.04.2018 14:15

Včera se uskutečnil v portugalském Portu prestižní závod modelů autonomních aut Formule 1 v desetinové velikosti. Jedná se o druhý ročník soutěže organizovaný pensylvánskou univerzitou. Do závodu se kvalifikovalo sedm týmů z celého světa včetně zástupců z USA, Jižní Korey a Itálie.

Tým ČVUT zvítězil v soutěži modelů autonomních aut
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Řídicí a optimalizační algoritmy, které vznikly v týmu vývojářů profesora Zdeňka Hanzálka z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT a studentů programu kybernetika a robotika Fakulty elektrotechnické ČVUT, dokázaly projet trasu soutěže za 9,1 s, zatímco tým z USA, který obsadil druhé místo, ji projel za 11,5 s. „Jedná se o mimořádný mezinárodní úspěch týmu ČVUT,“ dodal prof. Hanzálek.

Soutěž F1/10 zahrnuje návrh, konstrukci a testování autonomních automobilů Formule 1 v desetinové velikosti. Ta se může pohybovat rychlostí až 40 km/h. Právě malé rozměry a nízká povolená hmotnost kladou velké nároky na návrh paralelních programů a efektivní implementaci spolehlivého softwaru.

Video ze soutěže najdete ZDE

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2017/18 nabízí ČVUT svým studentům 128 studijních programů a v rámci nich 453 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2017 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4400 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering" na 51. – 100. místě, v oblasti „Mechanical Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture“ na 101. – 150. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 201. místě. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…