Tým ministra Dienstbiera se v Mostě setká se zástupci bytového družstva Krušnohor

11.10.2015 16:01

Náměstkyně pro řízení Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR Martina Štěpánková, náměstek ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Marek Ondroušek a ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek se v pondělí 12. října setkají v Mostě se zástupci bytového družstva Krušnohor, aby hovořili o důvodech petice a stížnostech, které zástupci bytového družstva Krušnohor posílali ministrovi pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřímu Dienstbierovi. Ten přijede na Ústecko a Mostecko na pracovní návštěvu ve středu 14.10.

Tým ministra Dienstbiera se v Mostě setká se zástupci bytového družstva Krušnohor
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Předsedové samospráv a společenství vlastníků bytů v domech, které spravuje toto bytové družstvo, iniciovali v březnu tohoto roku petici, ve které upozorňovali předsedu vlády na situaci v bytech na litvínovském sídlišti Janov. Premiér Sobotka i ministr Dienstbier na tuto petici písemně odpověděli. V dubnu na ni navázala petice obyvatel domů vlastněných tímto družstvem ve městě Most. Zástupci Sdružení vlastníků bytových jednotek v Mostě také sepsali v červenci tohoto roku dopis adresovaný předsedovi vlády a ministrovi pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, ve kterém je žádali o podporu a kriticky hodnotili chování některých nájemníků, kteří bydlí v bytech spravovaných tímto družstvem, ovšem ve vlastnictví soukromých majitelů. Petice obsahuje stížnosti na nepořádek, hluk, časté návštěvy v domech. Zástupci bytového družstva žádali v dopise premiéra i ministra o to, aby mohli mít  jako Sdružení vlastníků bytových jednotekt rozhodovací právo v  tom, kdo bude v domech bydlet a kdo ne. Požadalovali také  "změny v legislativě, které by umožnily vyčlenit ze slušné společnosti nepřizpůsobivé jedince".

Město Most ukončilo spolupráci s Agenturou po čtyřleté spolupráci na konci roku 2012. Nyní  zvažuje, že se přihlásí do výběrového řízení pro 4. vlnu obcí a měst, které  budou vybírány pro spolupráci v rámci KPSVL (http://www.socialni-zaclenovani.cz/KPSVL). Město Litvínov obnovilo spolupráci s Agenturou v rámci KPSVL, schválilo strategický plán a připravuje první projekty.

Jako možný vhodný nástroj, který může pomoci ke zlepšení uvedených situací, se nabízí například využití domovníků, důsledné dodržování domovních řádů, dlouhodobější sociální práce s lidmi, kteří se nachází ve složité životní situaci, případně třetí stranou mediovaná setkání mezi nájemníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…