ÚJV Řež: Česko zaujalo na konferenci o SMR v Atlantě

07.04.2018 13:48

Na 8. ročníku mezinárodní konference o malých jaderných reaktorech (8th Annual International SMR and Advanced Reactor Summit 2018) v Atlantě (USA) prezentovala Skupina ÚJV vlastní projekt s názvem Energy Well.

ÚJV Řež: Česko zaujalo na konferenci o SMR v Atlantě
Foto: ÚJV
Popisek: Ústav jaderného výzkumu - logo

Konference, kterou každoročně organizuje Nuclear Energy Insider (člen FCBI Energy Ltd.), patří mezi nejvýznamnější setkání k problematice malých modulárních jaderných reaktorů na světě. Letošní, už osmý ročník za účasti tří stovek odborníků ze dvou desítek zemí představil nové technologické poznatky a aktuální stav výzkumu a vývoje v této oblasti.

Česká stopa v Atlantě

S projektem malého modulárního j aderného reaktoru s názvem Energy Well (Studna energie) přijeli letos do Atlanty i odborníci ze společností Centrum výzkumu Řež (CVŘ) a ÚJV Řež (členové Skupiny ÚJV), kde se této oblasti dlouhodobě věnují. Výsledky dosavadní práce na konceptu představili Marek Ruščák, vedoucí oddělení Termohydraulické výpočty CVŘ, Otakar Frýbort, vedoucí oddělení Energetika a fúzní technologie CVŘ, a Josef Pilát, vedoucí Strojního oddělení z divize ENERGOPROJEKT PRAHA, ÚJV Řež.

Český stánek i prezentace projektu sklidily v Atlantě velký ohlas a řada firem na místě projevila zájem účastnit se na dalším vývoji. Zástupci společnosti X-Energy, podílející se na výrobě palivo TRISO, diskutovali o možnostech jeho využití v Energy Well. O potenciálu možné spolupráce hovořili také představitelé firem z Francie a Švédska i další účastníci konference.

Co je Energy Well?

Koncept Energy Well představuje návrh malého modulárního vysokoteplotního reaktoru s nízkým výkonem kolem 20 MWt, chlazeného tekutými solemi (primární chladivo: FLiBe, sekundární chladivo: NaBF4 a terciární chladivo: superkritické CO2). Jeho design je založen na unikátních znalostech, dosažených v ČR třemi generacemi jaderných inženýrů. Kombinace dlouhé životnosti, snadné transportovatelnosti (všechny tři okruhy - primární, sekundární i terciární lze přepravovat jako oddělené jednotky) a jednoduché konstrukce reaktoru s velkým důrazem na bezpečnost má široký rozsah použití. Takové dodávky elektrické energie a tepla budou využitelné například pro odsolování a čištění vody, zajištění dodávek energie pro uzavřené komunity nebo pro systémy ukládání energie prostřednictvím výroby vodíku. Tým Skupiny ÚJV předpokládá, že už za tři roky by mohl představit studii proveditelnosti a predesign projektu. Přestože lze ve světě napočítat nejméně čtyři desítky projektů malých jaderných reaktorů, z nichž některé už pokročily do fáze žádosti o licenci (např. americká NuScale Power), není český projekt bez šance uspět na reálném trhu. Systematický výzkum reaktorů, chlazených tavenou solí, se uskutečňuje pouze ve Spojených státech, v Číně a právě v České republice. Důležitým mezníkem tohoto výzkumu byl v roce 2012 podpis memoranda o porozumění mezi Ministerstvem energetiky Spojených států amerických a českým ministerstvem průmyslu a obchodu o podpoře spolupráce právě v oblasti fluoridových technologií. V rámci této spolupráce byla poskytnuta České republice, jako jedinému zahraničnímu partnerovi, z Oak Ridge National Laboratory sůl FLIBE (směs fluoridů lithia a beryllia s isotopem 7 Li), která tvoří základ experimentů, realizovaných na výzkumném jaderném reaktoru LR - 0 v CVŘ.

Projekt ENERGY WELL má unikátní potenciál vytvořit pro český průmysl obchodní příležitosti s vysokou přidanou hodnotou a podpořit udržení a rozvoj národních jaderných kompetencí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…