ÚOHS: Dodavatelé energií zkrátili po zásahu úřadu dobu platnosti konkurenční doložky

26.07.2023 13:07 | Tisková zpráva

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže přijal od soutěžitelů EP ENERG-Y TRADING, a. s., VORAGO HOLDING LIMITED a Optimal-Energy.cz, a. s., (dále jen EPET, VORAGO HOLDING, Optimal-Energy), kteří působí na trhu maloobchodních dodávek elektrické energie a zemního plynu, závazek k obnovení účinné hospodářské soutěže a zastavil správní řízení, které s uvedenými společnostmi vedl kvůli možnému narušení hospodářské soutěže. Rozhodnutí je již pravomocné.

ÚOHS: Dodavatelé energií zkrátili po zásahu úřadu dobu platnosti konkurenční doložky
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Úřad prošetřoval výše jmenované soutěžitele kvůli podezření z uzavírání dohod narušujících soutěž, když společnosti VORAGO HOLDING a Optimal-Energy v roce 2021 v souvislosti s prodejem podílu ve společnosti Dobrá Energie, s. r. o., uzavřely konkurenční doložku s nabyvatelem EPET, že nebudou nadále uzavírat se zákazníky společnosti Dobrá Energie, s. r. o., smlouvy o dodávce elektřiny nebo zemního plynu a nezahájí dodávku do takových odběrných míst. Tato „ochranná doba“ měla původně trvat až sedm let, avšak po zahájení šetření Úřadu ji soutěžitelé dodatkem snížili na tři roky. I to však bylo v rozporu s unijním právem, které připouští v obdobných případech doložku maximálně na dobu dvou let.

Po zahájení správního řízení ze strany Úřadu navrhli účastníci řízení závazky spočívají ve zkrácení ochranné doby na dva roky. Úřad následně vyhodnotil návrh závazku jako dostatečný pro ochranu hospodářské soutěže a správní řízení zastavil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …