ÚOHS: Dodavatelé energií zkrátili po zásahu úřadu dobu platnosti konkurenční doložky

26.07.2023 13:07 | Tisková zpráva

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže přijal od soutěžitelů EP ENERG-Y TRADING, a. s., VORAGO HOLDING LIMITED a Optimal-Energy.cz, a. s., (dále jen EPET, VORAGO HOLDING, Optimal-Energy), kteří působí na trhu maloobchodních dodávek elektrické energie a zemního plynu, závazek k obnovení účinné hospodářské soutěže a zastavil správní řízení, které s uvedenými společnostmi vedl kvůli možnému narušení hospodářské soutěže. Rozhodnutí je již pravomocné.

ÚOHS: Dodavatelé energií zkrátili po zásahu úřadu dobu platnosti konkurenční doložky
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Úřad prošetřoval výše jmenované soutěžitele kvůli podezření z uzavírání dohod narušujících soutěž, když společnosti VORAGO HOLDING a Optimal-Energy v roce 2021 v souvislosti s prodejem podílu ve společnosti Dobrá Energie, s. r. o., uzavřely konkurenční doložku s nabyvatelem EPET, že nebudou nadále uzavírat se zákazníky společnosti Dobrá Energie, s. r. o., smlouvy o dodávce elektřiny nebo zemního plynu a nezahájí dodávku do takových odběrných míst. Tato „ochranná doba“ měla původně trvat až sedm let, avšak po zahájení šetření Úřadu ji soutěžitelé dodatkem snížili na tři roky. I to však bylo v rozporu s unijním právem, které připouští v obdobných případech doložku maximálně na dobu dvou let.

Po zahájení správního řízení ze strany Úřadu navrhli účastníci řízení závazky spočívají ve zkrácení ochranné doby na dva roky. Úřad následně vyhodnotil návrh závazku jako dostatečný pro ochranu hospodářské soutěže a správní řízení zastavil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podíl nelegálního hazardu na trhu je do pěti procent

13:04 Celní správa: Podíl nelegálního hazardu na trhu je do pěti procent

V průběhu dubna 2024 proběhla na území Jihomoravského a Moravskoslezského kraje rozsáhlá kontrolní a…