ÚOHS: Evropská komise přijala novelu Dočasného krizového rámce

27.07.2022 9:17 | Tisková zpráva

Dne 20. 7. 2022 přijala Evropská komise novelu Dočasného krizového rámce. Novela reflektuje především ve stejný den vydaný Balíček zimní připravenosti a plán REPowerEU.

ÚOHS: Evropská komise přijala novelu Dočasného krizového rámce
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Upravený Dočasný krizový rámec rozšiřuje svou působnost o dva nové typy podpory, konkrétně se jedná o podporu na urychlení zavádění energie z obnovitelných zdrojů, skladování a tepla z obnovitelných zdrojů (oddíl 2.5.) a podporu na dekarbonizaci průmyslových výrobních procesů prostřednictvím elektrifikace a/nebo využití vodíku z obnovitelných zdrojů a vodíku z elektřiny (oddíl 2.6.). Podpora podle těchto oddílů může být poskytována do 30. 6. 2023.

Dále došlo k navýšení prahových hodnot v oddíle 2.1. omezené částky podpory, a to nově na 62 000 eur v odvětví zemědělství, 75 000 eur v odvětví rybolovu a akvakultury a 500 000 eur ve všech ostatních sektorech.

Novela zároveň rozšířila okruh vhodných opatření státní podpory o čtyři nové kategorie, do nichž členské státy mohou směřovat veřejnou podporu, konkrétně se jedná o podporu pro společnosti postižené povinným nebo dobrovolným omezením plynu (bod 26a), podpor pro plnění zásobníků plynu (bod 26b), přechodnou a časově omezenou podporu přechodu paliva na více znečišťující fosilní paliva podléhající úsilí o energetickou účinnost a zabránění efektu ustrnutí ve stávajícím stavu po skončení krize (bod 26c) a podporu na poskytování pojištění nebo zajištění společnostem přepravu zboží na a z Ukrajiny (bod 26d). Tento typ podpory podléhá individuálnímu posouzení ze strany Evropské komise a doplňuje Balíček zimní připravenosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…