ÚOHS: Ministerstvo obrany využilo při nákupu ručních palných zbraní výjimku v souladu se zákonem

23.05.2019 14:32

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zamítl svým prvostupňovým rozhodnutím návrh společnosti MPI CZ s.r.o. ve věci postupu Ministerstva obrany České republiky směřujícímu k zadání veřejné zakázky „Ruční palné zbraně ČZ UB“ mimo zadávací řízení s odkazem na obecnou výjimku podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Rozhodnutí není dosud pravomocné a může proti němu být v zákonné lhůtě podán rozklad.

ÚOHS: Ministerstvo obrany využilo při nákupu ručních palných zbraní výjimku v souladu se zákonem
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Úřad se ve vedeném správním řízení zabýval tím, zda došlo ke kumulativnímu splnění zákonem stanovených požadavků pro možnou aplikaci předmětné výjimky dle § 29 písm. s) zákona č. 134/2016 Sb. Úřad tedy posuzoval, zda se v případě předmětu veřejné zakázky jedná o výrobu nebo obchod s vojenským materiálem, současně zda je pořízení plnění této veřejné zakázky nezbytné k ochraně podstatných bezpečnostních zájmů České republiky a konečně, zda nebudou v důsledku zadání předmětné veřejné zakázky ovlivněny podmínky hospodářské soutěže na vnitřním trhu Evropské unie s výrobky, které nejsou určeny výlučně k vojenským účelům.

Ve správním řízení Úřad dospěl k závěru, že všechny tři podmínky byly naplněny, neboť poptávané zbraně jsou speciálně určené, zkonstruované a přizpůsobené pro vojenské účely, zakázka je v souladu se strategickými dokumenty upravujícími obrannou a bezpečnostní strategii České republiky a pořizování vojenského strategického materiálu a konečně vzhledem k výrazně vojenskému charakteru plnění nedochází k narušení hospodářské soutěže na výrobkových trzích nevojenského charakteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…