ÚOHS: Pražský dopravní podnik hodnotil nabídky na dostavbu metra netransparentně

08.09.2015 8:11

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže na základě správního řízení zahájeného z moci úřední uložil Dopravnímu podniku hlavního města Prahy pokutu ve výši 8,5 milionu korun.

ÚOHS: Pražský dopravní podnik hodnotil nabídky na dostavbu metra netransparentně
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže na základě správního řízení zahájeného z moci úřední uložil Dopravnímu podniku hlavního města Prahy pokutu ve výši 8,5 milionu korun za správní delikt, kterého se jako zadavatel veřejné zakázky na prodloužení trasy A metra dopustil tím, že nedodržel postup stanovený zákonem o veřejných zakázkách a v zadávací dokumentaci nestanovil transparentně způsob hodnocení nabídek podle dílčího hodnotícího kritéria „plán organizace výstavby“.

Rozhodnutí dosud není pravomocné a může být proti němu v zákonné lhůtě podán rozklad.

Zadavatel stanovením způsobu hodnocení nabídek podle dílčího hodnotícího kritéria „plán organizace výstavby“ neuvedl dostatečně upřesňující údaje, aby byl předem znám způsob hodnocení podle tohoto dílčího hodnotícího kritéria. Jednotliví uchazeči o veřejnou zakázku tak neměli v rámci dílčího hodnotícího kritéria konkrétní, přesnou a srozumitelnou informaci, které jejich řešení bude považováno za nejvhodnější pro zadavatele. Zadavatel tak nedodržel zásadu transparentnosti a jeho postup mohl ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Zadavatel uzavřel s účastníky Sdružení metro V. A (Dejvická–Motol), jež je tvořeno společnostmi Metrostav a. s. a Hochtief CZ a. s. smlouvu na plnění veřejné zakázky.

Hodnotící kritéria jsou klíčovou částí zadávací dokumentace, neboť jejich prostřednictvím dochází k hodnocení nabídek jednotlivých uchazečů. Musí proto být přesně specifikována, transparentně stanovena a na základě toho také zpětně přezkoumatelná. Podle kritérií hodnocení definovaných v zadání veřejné zakázky probíhá hodnocení nabídek, jež je jednou z nejdůležitějších fází celého procesu zadávání veřejných zakázek a má bezprostřední vliv na výběr nejvhodnější nabídky.

Nejvyšší kontrolní úřad před nedávnem upozornil, že na základě stávající legislativy nemohl účelnost a hospodárnost využití finančních prostředků v rámci projektu dostavby trasy A metra plně prověřit, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve svém správním řízení prošetřil postup Dopravního podniku hlavního města Prahy alespoň z pohledu zákona o veřejných zakázkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…