ÚOHS: Předseda Rafaj potvrdil rozhodnutí o kartelu stavebních firem, mírně však snížil sankce

09.02.2016 12:31

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj rozhodl dne 8.2.2016 o rozkladech proti prvostupňovému rozhodnutí ve věci tzv. stavebního kartelu. Věcně bylo prvoinstanční rozhodnutí potvrzeno, nicméně předseda ÚOHS snížil pokuty pro jednotlivé účastníky kartelu.

ÚOHS: Předseda Rafaj potvrdil rozhodnutí o kartelu stavebních firem, mírně však snížil sankce
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Za narušení hospodářské soutěže na trhu inženýrského stavitelství v České republice byly uloženy pravomocně pokuty v celkové výši 1 659 993 000 korun, a to společnostem STRABAG a.s. (497 556 000 Kč), EUROVIA CS, a.s., (492 620 000 Kč), SWIETELSKY stavební s.r.o. (76 209 000 Kč), M-SILNICE a.s. (46 064 000 Kč), BERGER BOHEMIA a.s. (13 518 000 Kč), Skanska a.s. (529 818 000 Kč), Lesostavby Třeboň a.s. (4 208 000 Kč).

Uvedené společnosti porušily zákon o ochraně hospodářské soutěže, když prostřednictvím vzájemných kontaktů koordinovaly účast a nabídky ve výběrových řízeních na veřejné zakázky „R4 Mirotice – Třebkov“ (kromě účastníka Lesostavby), Písek – rekonstrukce lokality na Bakalářích – I. etapa“ (pouze účastníci Strabag a Lesostavby) a „Rekonstrukce Jeronýmovy ulice v Třeboni“ (pouze účastníci Strabag a Lesostavby).

Informace o protisoutěžním jednání získal Úřad při dvanácti neohlášených místních šetřeních, která provedl v průběhu více než dvouletého vyšetřování. Zadržené důkazy vypovídají o tom, že účastníci kartelu mezi sebou domlouvali a připravovali tzv. krycí nabídky na uvedené veřejné zakázky, z nichž některé byly záměrně neúplné a jiné nadhodnocené. Tímto způsobem účastníci kartelu ve výběrových řízeních zcela vyloučili prvek hospodářské soutěže a zvítězila společnost, která byla kartelem předem určena.

Předseda Úřadu přistoupil k mírnému snížení základní částky pro výpočet pokuty, neboť prvostupňový orgán nezahrnul do výpočtu vedle typové závažnosti deliktu i aspekt individuální závažnosti jednání jednotlivých účastníků řízení.

Jednání ve vzájemné shodě spočívající v koordinaci uchazečů o veřejné zakázky, tzv. bid rigging, patří mezi tvrdé kartely, které mají nejzávažnější negativní dopady na hospodářskou soutěž. Uchazeči o zakázku se před podáním nabídek dohodnou, že nebudou postupovat samostatně a konkurovat si, nýbrž podají vzájemně sladěné nabídky, které zvýší cenu či sníží kvalitu poptávaného zboží či služeb. Cílem je dosáhnout výhodnějších podmínek pro vítěze zadávacího řízení. Bid-rigging zpravidla zahrnuje jak prvky cenových dohod, tak dohod o rozdělení trhu. Odhalování bid riggingových dohod je dlouhodobě hlavní prioritou ÚOHS.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…