ÚOHS: Už více než 600 zájemců se zaregistrovalo na metodický den

27.08.2022 18:11 | Tisková zpráva

Cílem 8. metodického dne veřejného zadávání, který se uskuteční 13. září 2022, je otevřít témata, jež v aktuální turbulentní době trápí většinu zadavatelů ale i dodavatelů, a podívat se na ně nejen komplexně, ale i z nové perspektivy.

ÚOHS: Už více než 600 zájemců se zaregistrovalo na metodický den
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Metodický den bude zaměřen, jak již jeho samotný název naznačuje na zodpovědný přístup k zadávání, a to jak ve fázi „ex ante“, tzn. ve fázi přípravy zadávacích podmínek (1. blok), tak ve fázi „ex post“, tzn. ve fázi realizace veřejné zakázky (2. blok). Rovněž bude poukázáno na situace „pro futuro“ v podoběvhodnosti revizí stávajících smluv a plánováním nových nákupů (3. blok).

V rámci prvního bloku metodického dne zdůrazníme potřebu pečlivé a promyšlené přípravy zadávacích podmínek, která může předejít řadě problémů, jež mohou v budoucnu při plnění veřejné zakázky nastat. Současně je důležité vytvořit podmínky, které jsou akceptovatelné a udržitelné pro obě strany. Přednášející budou také prezentovat názory týkající se vhodnosti a smysluplnosti inflačních doložek, a to včetně praktických příkladů.

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí

Druhý blok metodického dne pak reaguje na prudké změny klíčových faktorů při plnění závazků z uzavřených smluv na veřejné zakázky. Zaměříme se na roli zákazu podstatných změn závazků ze smluv a rovněž bude otevřeno ožehavé téma, kterým je jednání o ceně či změně doby plnění.

Třetí výzvou a tématem posledního bloku, kterým bude celý metodický den završen, bude představení možného přístupu k nákupní strategii organizace tak, aby v jejím rámci docházelo k řádnému řízení cenového rizika. Přestože se již jedná o téma, které rozhodovací praxí Úřadu v oblasti dozoru nad zadáváním veřejných zakázek neprochází, pro ucelenost sdělovaných informací o zodpovědném přístupu k zadávání a řízení cenového rizika je vhodným doplněným k informacím, které zazní již v průběhu prvních dvou bloků metodického dne. O představení jednoho z možných přístupů se pak na základě svých profesních zkušeností podělí přizvaní odborníci na soukromý i veřejný nákup Michal Petřík a Jan Vašek, kteří budou též participovat na obsahu celého programu 8. metodického dne.

Program akce:

9:00 – 10:30 Postup před zahájením zadávacího řízení – důležitost přípravy

  • Zadávací podmínky v turbulentní době – od předběžné tržní konzultace až po zahájení zadávacího řízení
  • Inflační doložka a jiné cenové doložky – význam, limity, srozumitelnost a vhodná formulace

10:30 – 11:00 přestávka

11:00 – 12:30 Závazky z uzavřených smluv a jejich změny

  • Změny závazků ze smluv
  • Žádosti dodavatelů o navýšení ceny, časté důvody a jejich hlavní nedostatky, jednání o změně ceny

12:30 – 13:30 přestávka na oběd

13:30 – 14:30 Strategie zodpovědného nákupu

  • Audit smluv a cenových doložek – příprava na budoucí nákupy
  • Nákupní portfolio

Registrace na 8. metodický den ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…