ÚOOÚ: Evidence obyvatel a rodná čísla

19.04.2016 21:15

Technicky předloha obsahuje nepříliš obsáhlé novelizační návrhy k celkem sedmi zákonům, jimiž však dochází ke změnám v zákoně č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů (zákon o evidenci obyvatel), zákoně č. 119/2009 Sb., o základních registrech, zákoně č. 325/1999 Sb., o azylu, zákoně č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, zákoně č. 221/2003 Sb., o dočasné ochraně cizinců a zákoně č. 328/1999 Sb., o občanských průkazech.

ÚOOÚ: Evidence obyvatel a rodná čísla
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Předloha byla vypracována mimo Plán legislativních prací vlády na rok 2016.

Věcný obsah předlohy je relevantní pro působnost ÚOOÚ, neboť jsou jím upravovány dvě náležitosti úředních identifikačních osobních údajů občanů a dalších obyvatel České republiky. Zavádí se označení údaje o adrese místa trvalého pobytu občana na adrese sídla ohlašovny nebo na adrese sídla zvláštní matriky jako adresy úřadu. Označení by mělo být doplněno do informačního systému evidence obyvatel, do základního registru obyvatel a do informačních systémů cizinců a jeho účelnost je zřejmá; odůvodněno je zejména zvýšením informovanosti subjektů oprávněných čerpat údaje z informačního systému (např. ve vztahu k osobnímu zastižení občana).  Dále se ještě před nabytím účinnosti zrušuje ustanovení o nepovinnosti údaje o trvalém pobytu v občanském průkazu, který měl být od 1. ledna 2017 nepovinně uváděným údajem. Změna je odůvodněna tím, že se jedná se o významný osobní údaj, jehož prokazování jinými způsoby by pro občana bylo neúměrně složité.  Takové odůvodnění je třeba vzhledem k obsahu, umístění a nesprávnému zhodnocení ve vztahu k ochraně soukromí a osobních údajů napadnout připomínkou odůvodněnou vztahem k zákonu č. 101/2000 Sb.

Předloha dále rozšiřuje rozsah referenčních údajů vedených v registru osob o údaje o osobě, která je svěřenským správcem podle § 65d písm. e) zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob, a o způsob, jakým se jedná v případě, kdy je ustanoveno více svěřenských správců. ÚOOÚ vznesl k návrhu zákona dvě připomínky a obě označil jako zásadní.

sp. zn. UOOU-03655/16 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…