ÚOOÚ: Prohlášení Global Privacy Assembly (GPA) k použití zdravotních údajů pro cestování

18.06.2021 21:44

Global Privacy Assembly (Světové shromáždění pro ochranu soukromí) zveřejnilo souhrn principů pro správné zpracování zdravotních údajů. Dokument, který zohledňuje veškerá opatření přijímaná v rámci boje s pandemií COVID-19, je jedinečný ve svém celosvětovém zacílení.

ÚOOÚ: Prohlášení Global Privacy Assembly (GPA) k použití zdravotních údajů pro cestování
Foto: uoou.cz
Popisek: Úřad pro ochranu osobních údajů - logo

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) vytvořil neoficiální pracovní překlad celého dokumentu zveřejněného na konci března. Překlad naleznete níže ve formátu PDF.

Anglický originál je dostupný zde.

U příležitosti zveřejněného překladu upozorňujeme, že v ČR je aktuálně v rámci legislativního procesu diskutován návrh zákona, k němuž dnes ÚOOÚ v rámci snah o naplnění principů ochrany osobních údajů při realizaci svobody pohybu vydal samostatnou tiskovou zprávu. V té upozorňuje na některé procedurální nedostatky z pohledu ochrany osobních údajů (nedostatečné posouzení vlivu na ochranu osobních údajů podle čl. 35 GDPR a nedodržení postupu dle čl. 36 odst. 4 GDPR, tedy neprojednání s ÚOOÚ). Součástí vyjádření je i posouzení protiústavnosti návrhu předchozího.

Global Privacy Assembly (GPA; česky neoficiálně Světové shromáždění pro ochranu soukromí) vzniklo v roce 2019 z iniciativy svého „předchůdce“, kterým byla Mezinárodní konference komisařů ochrany dat a soukromí (ICDPPC). Konference byla volným sdružením scházejícím se jednou za rok (poprvé v roce 1979) na výročním setkání (od roku 2002 většinou za účasti delegátů z ÚOOÚ).  Akreditovanými členy GPA je více než 130 úřadů a organizací (ÚOOÚ od roku 2002), některé další instituce mají status pozorovatele (také Evropský sbor pro ochranu osobních údajů). Posláním GPA je celosvětová propagace ochrany dat a soukromí a tvorba globálních regulačních standardů. Rovněž zprostředkovává kontakty mezi úřady za účelem vzájemné výměny zkušeností. Výstupem činnosti jsou různá usnesení, prohlášení, komuniké a zprávy od odborných pracovních skupin.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…