ÚP ČR nabízí rychlou pomoc obyvatelům obcí postižených povodněmi

21.07.2021 8:30 | Tisková zpráva

Úřad práce ČR nabízí pomocnou ruku lidem, které v uplynulých dnech zasáhly bleskové povodně. Jedná se zejména o obyvatele obcí v Ústeckém a Libereckém kraji. Poškození mohou požádat o dávku mimořádné okamžité pomoci, a to až do výše 57 900 Kč. Obce zase mohou využít pomoci při odstraňování škod v rámci veřejně prospěšných prací, na které ÚP ČR finančně přispívá.

ÚP ČR nabízí rychlou pomoc obyvatelům obcí postižených povodněmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

„Zaměstnanci Úřadu práce ČR pomáhali nedávno po řádění tornáda na jižní Moravě a na Lounsku, nyní poskytují podobnou pomoc i na severu Čech. Jsou úzkém kontaktu se samosprávami postižených obcí, především na Děčínsku, Litoměřicku, ve Šluknovském výběžku a na Liberecku. Jednotlivá kontaktní pracoviště ÚP ČR monitorují situaci v postižených oblastech, aktivně oslovují starosty či hasičské útvary v okresech, aby měla co nejaktuálnější informace. Na Šluknovsku v pondělí ráno vyrazily mobilní týmy ÚP ČR do terénu s nabídkou pomoci. Úřad práce ČR dělá maximum pro to, aby zajistil postiženým lidem veškerý servis a účinně jim v nelehké situaci pomohl,“ uvádí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Naší maximální snahou je pomoci všem, kteří přišli při povodních o svůj majetek, a to v co nejkratší možné době. Lidé se mohou obracet na naše zaměstnance v případě, že potřebují v důsledku této mimořádné události akutně řešit svou situaci. Obcím zároveň nabízíme pomoc při odstraňování následků bleskových povodní,“ doplňuje ředitelka Odboru nepojistných sociálních dávek Generálního ředitelství ÚP ČR Zdeňka Cibulková.

Dávka mimořádné okamžité pomoci (MOP) je dávka jednorázová a pokrývá šest základních životních situací. V případě povodní ji ÚP ČR může poskytnout klientovi, kterého postihla vážná mimořádná událost a jeho sociální a majetkové poměry mu neumožňují překonat nepříznivou situaci. Výše poskytnuté podpory může dosáhnout až 15násobku životního minima, tedy 57 900 Kč. Lidé, které zasáhla velká voda, mohou také požádat v rámci MOP o příspěvek na úhradu nezbytného jednorázového výdaje. Jedná se např. o zaplacení správního poplatku při ztrátě osobních dokladů, za vydání duplikátu rodného listu atd.

„Jsme připraveni zájemcům jakkoli pomoci, mohou se na nás tedy obracet i v případě, že budou potřebovat radu. Naši zaměstnanci jsou jim k dispozici na všech kontaktních pracovištích. V těch nejpostiženějších obcích – Dolní Poustevna a Lobendava - jsou pak přímo na místě mobilní týmy,“ shrnuje ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Ústí nad Labem Radim Gabriel.

Lidé se mohou obracet i na Call centrum ÚP ČR na bezplatnou linku 800 77 99 00 nebo prostřednictvím e-mailu callcentrum@mpsv.cz, kontaktní.centrum@mpsv.cz. Informace o MOP najdou také v tomto návodném videu ZDE.

V případě zájmu obcí o pomoc při odstraňování škod je ÚP ČR schopen zajistit v rámci veřejně prospěšných prací potřebné zaměstnance a maximálně zkrátit řízení, která s touto agendou souvisejí. Další využitelnou aktivitou v této situaci je veřejná služba. Úřad práce ČR je připraven uzavřít dohody na její organizování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…