URS Czech: Krmná kukuřice je terčem karcinogenního toxinu

20.04.2014 9:12

Rakovinotvorný aflatoxin B1, který přesahuje povolené limity, byl podle zástupců mezinárodní společnosti United Registrar of Systems Czech (URS Czech) zaznamenán v uplynulých dnech hned v několika dodávkách krmných směsí napříč Evropou.

URS Czech: Krmná kukuřice je terčem karcinogenního toxinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jídlo, ilustrační foto

Společnost zároveň ujišťuje, že není důvod pro znepokojení. Zadrženo bylo například 942 tun kontaminované kukuřice mířící vnitrostátní lodní dopravou do Rumunska. Karcinogenní toxin objevili inspektoři rovněž v kukuřici putujícího z Itálie a Chorvatska, Bulharska či ve 4 z 31 tun kukuřice v Nizozemí původem z Maďarska, která byla určena pro zpracování do krmné směsi pro skot.

„Díky tomu se zastavila vykládka této kukuřice a všechny firmy v oblasti krmiv GMP+, které jsou certifikované na tyto mezinárodní pravidla a jejichž databáze je veřejně přístupná, jsou obeslány touto informací,“ potvrdil generální ředitel URS Petr Maličovský na základě oznámení distribuovaném v rámci řetězce GMP+ International s tím, že varovná zpráva má upozornit na to, že je na trhu velké množství kontaminované kukuřice a je třeba si dát pozor při vzájemných obchodních aktivitách

Firmy, které podnikají v oblasti krmiv, se zavazují plnit mezinárodně uznávané postupy, na nichž se dohodly všechny společnosti. Světová norma má za cíl vyrábět krmivo, které je bezpečné pro zvířata, resp. konzumenta zvířecích potravin i životní prostředí. Bezpečnost krmiv a potravin totiž nezajišťuje jen finální produkt, který se dostane k lidem prostřednictvím maloobchodního prodeje, ale i krmivo, které je určeno pro jateční dobytek. Kvalitu zboží je běžné ohlídat nezávislými organizacemi, které jsou schopné kvalitu dodávek zboží odborně posoudit. V této oblasti působí například společnost URS Czech.

Systém bezpečnosti krmiv má za úkol zabránit tvrdým dodržováním pravidel aférám, jako byla v minulosti dioxinová kauza v Německu, aflatoxiny v USA, nitrofen v cereáliích v Německu, kadmium v Číně, melamin v Číně, nemoc šílených krav či karcinogenní kukuřice ze Srbska.

Aflatoxin

Jedná se v přírodě o běžnou skupinu mykotoxinů produkovaných řadou druhů plísní z rodu Aspergillus. Aflatoxiny jsou toxické a patří mezi nejsilnější známé karcinogeny. Mohou kolonizovat a kontaminovat obilí před sklizní a při skladování. 

URS Certifikace/United Registrar of Systems Czech s.r.o.

Společnost United Registrar of Systems byla založena v roce 1994 v Anglii a zaměřujeme se na certifikaci mezinárodních podnikových standardů ISO, které jsou rozděleny do několika kategorií a oborů. Nejlépe to zatím funguje v automobilovém průmyslu. Společnost United Registrar of Systems Czech (URS Czech) je jednou z předních nadnárodních firem, zabývajících se certifikací mezinárodních podnikových standardů se zastoupením v Česku. Historie firmy sahá do roku 2006, kdy bylo v Praze otevřeno oficiální zastoupení společnosti ROS Group sídlící ve Velké Británii a jež má pobočky ve 32 zemích světa. Společnost disponuje oprávněním provádět certifikační audity vydaným akreditačním orgánem United Kingdom Accreditation Service a asociací International Automotive Task Force. Průřezově dělá řadu služeb i ve zdravotnictví a přibylo k tomu i potravinářství a krmivářství. Snaží se o to, aby se podnikatelé chovali odpovědně i ke svým zákazníkům a právě mezinárodní podnikové standardy mají minimalizovat riziko. Více informací na http://www.urs-certifikace.cz/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

NPÚ: Poslední jízda salonního vozu arcivévody Františka Ferdinanda d'Este a mimořádná prohlídka zámku Konopiště

16:13 NPÚ: Poslední jízda salonního vozu arcivévody Františka Ferdinanda d'Este a mimořádná prohlídka zámku Konopiště

V neděli 19. května 2024 se uskuteční poslední jízda salonního vozu arcivévody Františka Ferdinanda …