ÚSTR: Projekt Poslední adresa uctí kněží popravené v souvislosti s „případem Babice“

17.06.2019 12:46

Tři římskokatolické kněží odsouzené k trestu smrti ve vykonstruovaných procesech tzv. babického případu z roku 1951 připomene umístěním pamětních tabulek projekt Poslední adresa. Stane se tak ve čtvrtek 27. června 2019 na Den politických vězňů v Rokytnici nad Rokytnou, v Horním Újezdě a v Babicích u Třebíče. Projekt organizuje Ústav pro studium totalitních režimů.

ÚSTR: Projekt Poslední adresa uctí kněží popravené v souvislosti s „případem Babice“
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Tabulky Poslední adresy uctí památku Jana Buly, Františka Pařila a Václava Drboly. „Pater Drbola byl dopraven do vyšetřovací vazby jihlavské Bezpečnosti a podroben mučení. Vyšetřovatelé jej potřebovali přinutit k absurdním přiznáním účasti na skutku, o kterém se dozvěděl teprve při výsleších. Nesmyslná obvinění vykreslovala patera Drbolu jako ideového vůdce ilegální skupiny v Babicích,“ vysvětluje historička ÚSTR Markéta Doležalová. Václav Drbola byl souzen v prvním jihlavském monstrprocesu, pořádaném pouhých deset dnů po střelbě v babické škole. Třetí den jednání vynesl soud nad Václavem Drbolou rozsudek smrti na základě obvinění z velezrady a navádění k vraždě. „Proces provázela mohutná propagandistická kampaň. Kněží na všech katolických farách v okolí byli donuceni hromadně sepisovat odsudky jeho činů,“ doplňuje Markéta Doležalová.

Kde a kdy:

Čtvrtek 27. června 2019

V 11:00 bude umístěna pamětní plaketa knězi Janu Bulovi na faře v Rokytnici nad Rokytnou č. p. 13, kde působil jako administrátor farnosti. Zde byl Jan Bula zatčen více než dva měsíce před červencovými událostmi roku 1951. Popraven byl 20. května 1952 na dvoře jihlavské věznice.

Ve 13:30 bude umístěna pamětní plaketa knězi Františku Pařilovi na faře v Horním Újezdě č. p. 1, kde působil jako administrátor farnosti. Zde byl František Pařil zatčen 5. července 1951, tedy tři dny po přepadení schůze MNV Babice v místní škole, které skončilo zastřelením tří účastníků jednání. Popraven byl 3. srpna 1951.

V 16:00 bude umístěna pamětní plaketa knězi Václavu Drbolovi na faře v Babicích u Třebíče, kde mu bylo roku 1950 svěřeno administrování farnosti a kde byl 17. června 1951, tedy více než dva týdny před střelbou v babické škole, zatčen. Popraven byl 3. srpna 1951 stejně jako František Pařil.

V 16:30 se uskuteční veřejná debata v kulturním sále obce Babice k tématu Případ Babice za účasti historiků, zástupců římskokatolické církve a vedení Ústavu pro studium totalitních režimů.

V 18:00 na závěr vzpomínkového dne proběhne pravidelná mše svatá v babickém kostele Nejsvětější Trojice s formulářem Za smíření a odpuštění.

Akci poskytl podporu biskup brněnský Vojtěch Cikrle a faráři místních farností. Záměr připomenout oběti z řad římskokatolické církve podpořil kardinál Dominik Duka i arcibiskup olomoucký Jan Graubner.

Projekt Poslední adresa připomíná konkrétní lidi, již zemřeli v důsledku represí komunistického režimu – byli popraveni či zahynuli ve věznicích a táborech. Na místo jejich posledního bydliště je instalována kovová pamětní tabulka. První tabulky byly umístěny v červnu 2017. V současné době najdete tabulky Poslední adresy kromě České republiky také v Rusku, Moldavsku, Gruzii a na Ukrajině. Iniciovat umístění tabulky může kdokoliv – příbuzní, obyvatelé domu nebo třeba studenti, kteří se osudy perzekvovaných zabývají v hodinách historie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…