ÚSTR: Účastníci protestů proti invazi do Československa v roce 1968 navštíví ČR

12.08.2018 18:15

Maďarská filozofka Ágnes Hellerová, ruský matematik Pavel Litvinov, polská dokumentaristka Joanna Helanderová či krymsko-tatarský politik Mustafa Džemilev jsou ve skupině zahraničních hostů, kteří přijali pozvání Ústavu pro studium totalitních režimů a Knihovny Václava Havla k 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

ÚSTR: Účastníci protestů proti invazi do Československa v roce 1968 navštíví ČR
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Všichni hosté mají jedno společné – v zemích, které se invaze zúčastnily, se rozhodli pro veřejný protest proti ní. Za tento odvážný postoj zaplatili vyloučením ze studií či ze zaměstnání, nucenou emigrací, léty vyhnanství, vězení nebo pobytem v psychiatrických klinikách.

Mezi hosty budou i všichni tři žijící účastníci protestu z 25. srpna 1968, který se odehrál na Rudém náměstí – Taťána Bajevová, Viktor Fajnberg a Pavel Litvinov. Přestože je tento protest „Osmi statečných“ u nás nejznámějším, rozhodně nebyl ani v zemích Varšavské smlouvy, ani v samotném Sovětském svazu ojedinělým. Stovky lidí od východního Berlína přes Varšavu, Sofii či Rigu a Kyjev až po Moskvu a další místa v zemích východního bloku vystoupily proti útoku na svobodu československých občanů, kterou nakrátko přineslo pražské jaro. Ústav pro studium totalitních režimu od svého vzniku v roce 2008 vyhledává a oceňuje účastníky těchto protestů a každoročně zve v době výročí invaze 1968 jednoho z nich do České republiky. V minulých letech se tak v Praze představili například Elijahu Rips a Aldis Cilinskis z Lotyšska, Revaz Cincadze z Gruzie, Michas Kukobaka z Běloruska, Olga Iofe z Ruska či Zorjan Popaďjuk z Ukrajiny. Více ZDE

V rámci programu k 50. výročí okupace, který jsme nazvali Za vaši a naši svobodu 1968–2018, se hosté zúčastní několika veřejných událostí:

Zahájení výstavy Za vaši a naši svobodu 1968–2018
20. srpna
v 17 hodin bude za účasti hostů zahájena ve Skautském institutu (ZDE) na Staroměstském náměstí tematická výstava Za vaši a naši svobodu 1968–2018, která na dvaceti panelech představí osudy více než dvou desítek protestujících. Výstava je sestavena z výběru rozhovorů, fotografií a dokumentů, které historici Ústavu pro studium totalitních režimů a jejich spolupracovníci v průběhu deseti let sesbírali. Anglická mutace výstavy již od dubna putuje po Spojených státech amerických. V srpnu se kromě vernisáže v Praze chystá i otevření ruské verze výstavy v Moskvě. V září bude výstava představena v ukrajinském jazyce v Kyjevě.
(více ZDE)

Beseda v Knihovně Václava Havla
21. srpna
v 19 hodin proběhne v Knihovně Václava Havla (ZDE) beseda tří významných myslitelů a hybatelů konce 60. let Ágnes Hellerové, Pavla Litvinova a Mustafy Džemileva. Tématem besedy bude srovnání společenských změn v roce 1968 a 2018 zejména v Maďarsku, USA a na Ukrajině. Moderuje Josef Pazderka. Beseda proběhne v češtině s tlumočením do angličtiny a ruštiny.

Divadelní představení Poledne
22. srpna v 19:30 uvede Divadlo Continuo (ZDE) v pražském divadle La Fabrika speciální letní představení díla Poledne, vycházejícího ze stejnojmenné knihy Natalie Gorbaněvské. Tématem představení je protest na Rudém náměstí a následující osudy jeho účastníků.

Kromě výše zmíněných akcí se hosté dále zúčastní dalších vzpomínkových a pietních událostí zejména na území Prahy, jejíž vedení návštěvu finančně podpořilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…