ÚSTR uctí památku Čechů, popravených před 80 lety v ukrajinském Žytomyru

27.09.2018 11:43

Osmdesát let uplyne zítra od největší hromadné exekuce osob českého původu na území bývalého SSSR. 28. září 1938 popravily sovětské úřady v ukrajinském Žytomyru 78 lidí s českými kořeny, které NKVD označila za příslušníky „české vojensko-povstalecké špionážní organizace“.

ÚSTR uctí památku Čechů, popravených před 80 lety v ukrajinském Žytomyru
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Památku popravených Čechů uctí 3. října 2018 v Žytomyru zástupci Ústavu pro studium totalitních režimů v čele s náměstkem ředitele Ondřejem Matějkou a delegace velvyslanectví České Republiky na Ukrajině v čele s velvyslancem Radkem Matulou. ÚSTR financoval opravu památníku v místě masového hrobu.

„Nově zpřístupněné archivní materiály z ukrajinských archivů dokládají, že sovětská bezpečnost důkazy o podvratné činnosti Čechů zfalšovala a fyzickým nátlakem si vynutila doznání obviněných,“ upozorňuje historik Jan Dvořák z Ústavu pro studium totalitních režimů, který zkoumá osudy Čechů perzekvovaných na území bývalého Sovětského svazu. „Rodiny o popravách svých blízkých nic netušily, protože úmrtní listy obětí byly úředně zfalšovány. O skutečných osudech jednotlivců se tak příbuzní obětí dozvídali až po mnoha desítkách let,“ dodává Dvořák.

„Ústav pro studium totalitních režimů dlouhodobě a systematicky zkoumá a připomíná případy Čechů postižených politickými represemi nejen v Žytomyru, ale i jinde na území dnešní Ukrajiny. Úzce při tom spolupracujeme s krajanskými sdruženími, českým velvyslanectvím i ukrajinskými archivy,“ říká náměstek ředitele ÚSTR Ondřej Matějka.

Poprava 80 osob (z toho 78 českého původu) v ukrajinském Žytomyru se odehrála 28. září 1938, tedy na sklonku období označovaného jako Velký teror. Samotná událost byla už několikrát připomenuta ukrajinskými historiky, podrobně ji ve své monografii Zatajené popravy popsal i již zesnulý český historik Mečislav Borák.

Fotografie místa a archiválií najdete ZDE

Pietní shromáždění k připomínce popravených Čechů se koná 3. října 2018 na místě bývalého pohřebiště obětí politických represí v Žytomyru na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…