ÚSTR získal z Moskvy záznamy o československých válečných zajatcích

22.09.2017 20:06

Několik tisíc záznamů o Čechoslovácích, kteří prošli systémem GUPVI, získali čeští badatelé z Ruského státního vojenského archivu (RGVA).

ÚSTR získal z Moskvy záznamy o československých válečných zajatcích
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Je to poprvé, kdy Moskva umožnila exportovat tyto informace ze svých archivů mimo území Ruska. Zkratka GUPVI označuje Hlavní správu vojenských zajatců a internovaných. Jde o systém, který fungoval podobně jako u nás známější GULAG, avšak nezávisle na GULAGu, a byl zaměřený na vojáky.

Poznatky o tomto systému a o osudech Čechů a Slováků v SSSR představí 27. září 2017 v Praze ředitel banskobystrického Muzea Slovenského národního povstání Stanislav Mičev. Právě Muzeum SNP po dlouholetém úsilí záznamy z Moskvy získalo, a to ve spolupráci s českým Ústavem pro studium totalitních režimů, slovenským Ústavem paměti národa, občanských sdružením Krásny Spiš a dalšími institucemi i jednotlivci.

Získané záznamy mají podobu naskenovaných kartotéčních lístků. Dají se podle nich zjistit základní údaje o lidech odvlečených do sovětských internačních táborů, a mohou tak mít velký význam pro příbuzné a pozůstalé, kteří dosud osudy svých blízkých nemohli dopátrat.

RGVA je největší úložiště vojensko-historických dokumentů sovětské epochy. Je v něm téměř celá dokumentace Rudé armády (1918–1940) či ozbrojených složek sovětské tajné policie a také historie Bílého hnutí. ÚSTR nově získanými archiváliemi doplní zejména svůj dlouhodobý výzkum GULAGU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…