ÚZSVM: Areál Kapucínského kláštera v Opočně je v rukou Královehradeckého kraje

31.08.2016 15:37

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) předal na základě rozsudku Nejvyššího soudu České republiky areál Kapucínského kláštera v Opočně Královehradeckému kraji. Nejvyšší soud zrušil verdikty nižších soudů a potvrdil legitimitu přechodu vlastnictví. Šlo o přelomový rozsudek v rámci církevních nároků.

ÚZSVM: Areál Kapucínského kláštera v Opočně je v rukou Královehradeckého kraje
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

Řád kapucínů vyzval stát k vydání kláštera v Opočně v rámci církevních nároků poté, co podal žalobu o určení vlastnického práva k tomuto komplexu. Kapucíni uspěli se žalobou u Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou a verdikt o vlastnictví státu následně potvrdil i Krajský soud v Hradci Králové.

ÚZSVM poté spolu s Královéhradeckým krajem podal dovolání k Nejvyššímu soudu České republiky. Nejvyšší soud zrušil verdikty nižších soudů a potvrdil legitimitu přechodu státního majetku do vlastnictví Královéhradeckého kraje.  ÚZSVM již není povinnou osobou dle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a církevní nároky se tak na areál kláštera nevztahují.

Šlo o přelomový rozsudek v rámci církevních nároků, v jehož důsledku veškeré postupy okresního úřadu byly správné a církevní nárok tak byl jednoznačně odmítnut. Další osud areálu je již zpět v pravomoci Královéhradeckého kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …