ÚZSVM: Jičín získal památkově chráněný Profesní dům v historické části města

03.01.2023 21:23 | Tisková zpráva

Město Jičín získalo bezúplatným převodem od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových památkově chráněný Profesní dům z počátku 17. století.

ÚZSVM: Jičín získal památkově chráněný Profesní dům v historické části města
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Pozemek s památkově chráněnou stavbou má výměru 581 m2 a nachází se na území městské památkové rezervace Jičín. Jeho součástí je také část městského opevnění, která je rovněž zapsaná v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky.

Samotný dům v Ruské ulici na Starém Městě je evidovaný Národním památkovým ústavem pod názvem kolej – Profesní dům (dům kleriků). Třípodlažní barokní budova s novodobou úpravou byla postavena na počátku 17. století jako součást raně barokního areálu jezuitské koleje. Nese typické prvky Valdštejnské hutě a je dokladem stavebního vývoje města.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Dům prošel několika rekonstrukcemi podle účelu, kterému právě měl sloužit, od jezuitské pekárny přes kovovýrobu v 19. století až po obytný objekt s obchodem. V současné době má charakter obytného domu se šesti byty a nevyužívanou prodejní plochou. Stavba ze smíšeného zdiva s hliněnou maltou je ve špatném technickém stavu a vyžaduje celkovou rekonstrukci.

Město získalo dům i s pozemkem bezúplatně, jako garant záchrany a zachování kulturní památky. Ministerstvo kultury k převodu udělilo schvalovací doložku.

Stát nabyl vlastnické právo k tomuto majetku na základě odúmrti.

Odúmrť je v právním řádu České republiky obecně definována v občanském zákoníku takto: dědictví, které nenabude žádný dědic, připadne státu. Příslušnost ÚZSVM hospodařit s takto nabytým majetkem vyplývá ze zákona o majetku státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …