ÚZSVM: Po pětatřiceti letech vlastníkem pozemku pod svým rodinným domem

10.12.2018 16:54

V Hostouni se po 35 letech stali vlastníci domu i vlastníky pozemku, na němž jejich dům stojí. V roce 1983 dům koupili a stavební pozemek zůstal v osobním užívání původního vlastníka. Vlastníci domu požádali Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových o pomoc při dohledání současného vlastníka pozemku – dědice, od kterého by mohli stavební pozemek odkoupit a dát do pořádku vlastnické vztahy k nemovitosti.

ÚZSVM: Po pětatřiceti letech vlastníkem pozemku pod svým rodinným domem
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

ÚZSVM šetřením zjistil, že původní  vlastník zemřel v roce 1986 a  v době úmrtí neměl dědice, proto jeho majetek připadl státu. V původním dědickém řízení byl stavební pozemek opomenut a tak byl po shromáždění všech potřebných listin podán návrh na dodatečné projednání dědictví. Na základě usnesení soudu připadl tento majetek státu – do příslušnosti hospodařit ÚZSVM. Tento stavební pozemek poté ÚZSVM za 70 000 Kč prodal žadatelům, kteří jako vlastníci stavby k němu měli zákonné předkupní právo. V současné době tak již je vlastník domu i vlastníkem pozemku, na němž je dům postaven.

Toto šetření provedl ÚZSVM v rámci řešení nedostatečně identifikovaných osob v katastru ve spolupráci s Katastrálním pracovištěm Domažlice, se Státním okresním archivem Domažlice a Okresním soudem v Domažlicích.

Nemovitosti s nedostatečně identifikovatelným vlastníkem – jedná se o nemovitosti, u kterých v katastru nemovitostí není dostatečně určitě uveden jejich vlastník. Zejména to jsou případy, kdy nemovitost vedená v katastru nemovitostí nemá zapsaného žádného vlastníka (tj. není zapsána na žádný list vlastnictví) a dále nemovitosti vlastníků, kteří v katastru nemovitostí uvedeni sice jsou, ale zápis neumožňuje jejich dostatečnou identifikaci.

Seznam tzv. nedostatečně identifikovatelných vlastníků zveřejňuje ÚZSVM na svých webových stránkách. Obsahuje údaje o 240 tisících nemovitostech, z toho je 230 tisíc pozemků a 8,5 tisíce staveb. Nedostatečně identifikovaných fyzických osob se v něm nachází zhruba 160 tisíc a přibližně 1 600 právnických osob. Kolem 11 tisíc položek je zapsáno na zcela neznámé vlastníky. Další informace naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…