ÚZSVM: Pozemky se zajímavou historií připadly SPÚ

15.02.2022 22:54 | Tisková zpráva

ÚZSVM ve Vyškově převedl Státnímu pozemkovému úřadu podíly na 95 pozemcích o celkové rozloze 11 hektarů.

ÚZSVM: Pozemky se zajímavou historií připadly SPÚ
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Tyto pozemky byly původně v katastru zapsány na pět nedostatečně identifikovaných vlastníků, při dohledávání potřebných údajů bylo zjištěno, že se jedná o osoby narozené na začátku 20. století.

Obzvláště zajímavou a smutnou historii má jedna z osob, jejíž rodině patřila továrna na matrace a polštářové žíně. Tato rodina nejprve zemi opustila z důvodu své židovské národnosti. V roce 1944 pak byla odvlečena do koncentračního tábora v Bergen-Belsenu, odtud se jí podařilo po třech měsících, s pomocí Červeného kříže, uprchnout do Švýcarska. Po válce byla na jejich továrnu uvalena národní správa.

Po projednání dědictví připadly všechny podíly na pozemcích, zapsané na nedostatečně identifikovatelné vlastníky, státu jako tzv. odúmrť.

Nemovitosti s nedostatečně identifikovatelným vlastníkem – jedná se o nemovitosti, u kterých v katastru nemovitostí není dostatečně určitě uveden jejich vlastník. Zejména to jsou případy, kdy nemovitost vedená v katastru nemovitostí nemá zapsaného žádného vlastníka (tj. není zapsána na žádný list vlastnictví) a dále nemovitosti vlastníků, kteří v katastru nemovitostí uvedeni sice jsou, ale zápis neumožňuje jejich dostatečnou identifikaci.

Odúmrť je v právním řádu České republiky obecně definována v občanském zákoníku takto: dědictví, které nenabude žádný dědic, připadne státu. Příslušnost ÚZSVM hospodařit s takto nabytým majetkem vyplývá ze zákona o majetku státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …