ÚZSVM: Záchrana výjimečné historické památky, části bývalého Klárova ústavu slepců

27.02.2024 10:17 | Tisková zpráva

Úřad vlády a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) učinily důležitý krok v záchraně nové budovy bývalého Klárova ústavu slepců čp. 627, významné kulturní památky, nacházející se v historickém centru Prahy na nábřeží Edvarda Beneše naproti Strakově akademii. Je vypsána zakázka na generálního projektanta rekonstrukce objektu.

ÚZSVM: Záchrana výjimečné historické památky, části bývalého Klárova ústavu slepců
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

„Je to každý den, při příchodu do práce, smutný pohled na chátrající budovu naproti Úřadu vlády, v samém srdci Prahy. Proto jsem moc ráda, že se nám ve spolupráci s ÚZSVM podařilo udělat první důležitý krok k záchraně této výjimečné kulturní památky a vypsat veřejnou zakázku na generálního projektanta rekonstrukce. Vzniknou zde multifunkční prostory pro pořádání konferencí, jednání a významných akcí. V místě bývalého bazénu, který je třeba s ohledem na jeho památkovou hodnotu zakonzervovat, vznikne unikátní výstavní prostor, který bychom rádi zpřístupňovali veřejnosti," uvedla vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

„Rekonstrukce této historicky i architektonicky cenné budovy je největší investiční akcí našeho úřadu. Děláme vše pro to, abychom ji po dlouhých letech chátrání vrátili důstojnou podobu a opravili ji tak, aby mohla být využita pro administrativní a reprezentativní účely,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49993 lidí

Generální projektant, který vzejde z této veřejné zakázky, vypracuje komplexní architektonický návrh rekonstrukce stavby včetně příslušné projektové dokumentace, zpracuje digitální model stavby a současně zajistí stavební povolení.

Více informací o této veřejné zakázce naleznete ve věstníku Veřejných zakázek (ZDE) a také na stránkách Národního elektronického nástroje (ZDE).

ÚZSVM spustil speciální stránku věnující se rekonstrukci této výjimečné kulturní památky, která je dostupná ZDE. Návštěvníci zde naleznou nejen přehlednou časovou osu s klíčovými momenty historie i současnosti, ale také aktuální informace o rekonstrukci budovy včetně plánů do budoucna.

Více o nové budově Klárova ústavu

Nová budova bývalého Klárova ústavu slepců čp. 627 byla postavena v letech 1906–1909 jako součást Ústavu pro zaopatřování a zaměstnání dospělých slepců (známého také jako Klárův ústavu slepců) v budově čp. 131. Podle návrhu architekta Josefa Piskače vznikla stavba v historizujícím stylu se secesními prvky, jejímž účelem bylo zahrnout místnosti lázeňské, tělocvičny, slavnostní a koncertní síň a místnosti, které byly určeny k rozvoji duševní a manuální práce nevidomých. V roce 1946 byla budova upravena pro hospodářskou radu a později sloužila jako Dům kultury těla, kde byl veřejnosti přístupný bazén pro rekreační plavání a tělocvičny. Byla zde také otevřena i první veřejná sauna v Praze.

Od roku 1993 se budova stala sídlem Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 a Prahu 7. V roce 2002 byl suterén budovy s bazénem zasažen povodněmi. Po ukončení užívání budovy státním zastupitelstvím byla budova předána ÚZSVM a v rámci hledání vhodného řešení, které by přispělo k záchraně této výjimečné kulturní památky, ÚZSVM akceptoval zájem Úřadu vládu využít budovu jako reprezentativní a administrativní pracoviště. V předpřípravné fázi byla budova zaměřena pomocí 3D skenování a byl zpracován stavebně-technický a stavebně-historický průzkum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …