ÚZSVM bezúplatně převedl kraji pozemky pod pevnostmi v Dobrošově

09.07.2018 18:10

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v Náchodě převedl v obci Dobrošov pozemky o celkové výměře 12 958 m2 Královéhradeckému kraji.

ÚZSVM bezúplatně převedl kraji pozemky pod pevnostmi v Dobrošově
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Všechny pozemky jsou součástí nemovité kulturní památky „pevnost Dobrošov – pevnostní systém“ a jsou zapsány v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky. Československý stát nabyl pozemky na základě výkupu půdy resp. bezplatného odevzdání majetku do vlastnictví československého státu podle zákona z roku 1948.

Dva z celkově předaných pěti pozemků jsou vedeny jako stavební parcely. Jeden pozemek je zcela zastavěn stavbou pevnostního objektu N - S 73 Jeřáb a druhý pozemek je zcela zastavěn stavbou pevnostního objektu N - S 80 Jirásek. Oba pevnostní objekty vlastní Královéhradecký kraj.

Pěchotní srub Jeřáb je jedním z celkového počtu tří zcela dobudovaných pevnostních objektů na Dobrošově a je součástí dělostřelecké tvrze Dobrošov, která byla vybudována v rámci výstavby pohraničního opevnění z let 1937 až 1938. Vzhledem ke své poloze a výbornému výhledu do údolí řeky Metuje měl být tento pevnostní objekt ještě osazen pozorovacím zvonem, který by řídil palbu dělostřelecké baterie. Tato baterie byla umístěna v objektu Zelený. Po Mnichovské dohodě byly však veškeré práce zastaveny a k umístnění pancéřového prvku nikdy nedošlo.

Pevnost Dobrošov je často navštěvovaná památka, o kterou se stará Regionální muzeum v Náchodě. Součástí prohlídek je kromě pevnostních objektů i cca 1 750 m spojovacích chodeb v hloubce 20 až 39 m.

Převodem pozemků došlo ke sjednocení vlastnictví pozemků a staveb na nich postavených. Ostatní pozemkové parcely budou využívány k přehlídkám vojenské techniky a k historickým akcím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…