ÚZSVM pomohl v loňském roce najít nový domov 221 zvířatům

11.02.2022 13:51 | Tisková zpráva

Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) získal v roce 2021 do své správy celkem 294 zvířat. Nejvíce bylo psů, kterých převzal 238. K tomu ÚZSVM připadlo 32 králíků, 8 ovcí, 6 koček, 5 prasat, 4 koně a jeden kozel. V loňském roce se pak ÚZSVM podařilo najít nový domov pro 221 zvířat.

ÚZSVM pomohl v loňském roce najít nový domov 221 zvířatům
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

„Zvířata, o která se náš úřad stará, bývají zpravidla odebrána jejich původním majitelům kvůli týrání. Méně často se k nám dostanou zvířata po zemřelých lidech bez dědiců,“ vysvětlila generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. „Velmi mě těší, že se pro mnoho z nich daří rychle nacházet nový domov, a to hlavně díky vynikající spolupráci s útulky či záchrannými stanicemi po celé zemi. Důležitou roli při hledání nového majitele hrají také sociální sítě,“ doplnila generální ředitelka.

Celkem 219 zvířat předal ÚZSVM novým majitelům zdarma. Jednalo se o 185 psů, 7 koček, 21 králíků, 4 ovce a dva koně. Další dva koně pak byli prodáni za celkovou částku 25 700 korun.

Vybrané příběhy roku 2021:

Klisna huculského koně jménem Brita našla díky pracovníkům ÚZSVM v Ústí nad Orlicí nový domov. Původnímu majiteli byla odebrána kvůli týrání. Nejdříve byla umístěna do hřebčína Karlen, kde se zjistilo, že následkem předchozího špatného zacházení není vhodné, aby byla využita pro sportovní či rekreační účely. Na nabídku starat se o tohoto koně reagovala zaměstnankyně ÚZSVM. Brita si tak užívá pohodlí v novém domově na Českolipsku společně s dalšími zvířaty.

Do správy ÚZSVM připadají zvířata také z odúmrtí, což byl i případ pejska Vegana. Po smrti majitele byl umístěn do útulku, ve kterém čekal na adopci, avšak útulek v poničilo tornádo, což celou situaci zkomplikovalo. Po umístění do nového útulku se na Vegana usmálo štěstí, neboť mu ÚZSVM v Hodoníně našel láskyplný domov, v němž Vegan nyní tráví čas i se svou čtyřnohou parťačkou Dášenkou.

Pelhřimovské pracoviště ÚZSVM získalo fenku Monu. Ta byla následně převedena spolku Šarpej v nouzi, který ji posléze našel nové opatrovatele a hřejivý domov. Spolu s Monou převzal ÚZSVM dalších 23 psů odebraných z chovné stanice, kde přežívali ve velmi špatných podmínkách. Postupně se daří psům nacházet nové majitele, ku příkladu fenka Bettynka nebo Edie si již hrají v nových domovech.

Díky ÚZSVM se nového domova dočkalo také 19 králíků. Na základě rozhodnutí Magistrátu města Liberec byli králíci původnímu majiteli odebráni i pro to, že se o ně řádně nestaral. Jeden z králíků kvůli svému zranění potřeboval speciální péči. Jen co se zotavil, ujala se ho jedna z pracovnic ÚZSVM.

Teplickému pracovišti ÚZSVM připadl světle hnědý kříženec Pišta, kterého původní majitel choval ve velmi nevhodných podmínkách. Pišta byl nejdříve umístěn do náhradní péče v útulku, načež mu byl nalezen nový domov. V něm se však nepohodl s dalšími psy, a proto skončil u jiného majitele, kde je jediným psím členem rodiny a je šťastný.

Na webových stránkách www.nabidkamajetku.cz aktuálně na nový domov čekají například klisny Mio Corason a Holly a také německá klisna Lady Coco. Koně jsou nabízeni v elektronických aukcích. Nového majitele hledáme také pro více než 20 pejsků.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…