ÚZSVM pravomocně uhájil státu čtvrt miliardy v restitučním sporu

14.06.2016 18:05

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zvítězil ve sporu o zaplacení peněžního plnění ve výši necelých 266,3 milionu korun za státem odňaté v katastrálním území Kunčice nad Ostravicí. Ve sporu vedeném u Obvodního soudu pro Prahu 3 vystupoval právní zástupce ÚZSVM jménem Státního pozemkového úřadu (SPÚ).

ÚZSVM pravomocně uhájil státu čtvrt miliardy v restitučním sporu
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

„Díky kvalitní práci právních zástupců ÚZSVM nemusí Česká republika platit více než čtvrt miliardy korun,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Žalobce se domáhal vyplacení takto vysoké částky i přesto, že mu Pozemkový fond ČR (právní předchůdce Státního pozemkového úřadu) poskytl dle příslušných ustanovení zákona o půdě v letech 1994 – 1996 za odňaté pozemky o výměře 243,5 ha jiné zemědělské pozemky o celkové výměře 282,4 ha a to na základě několika dohod o vydání náhradních pozemků.

SPÚ považoval restituční nárok za vypořádaný, žalobce však požadoval zaplacení 266,3 milionu korun s odůvodněním, že odňaté pozemky byly určeny k zastavění provozními a výrobními zařízeními národního podniku Vítkovické železárny a náhrada měla být o požadovanou částku zvýšena.

Po provedeném řízení soud žalobu zamítl, odvolací soud rozsudek soudu I. stupně potvrdil. Nejvyšší soud ČR dovolání žalobce rovněž zamítl s tím, že restituční nároky mají v zásadě soukromoprávní charakter. Pokud žalobce uzavřel se žalovanou soubor dohod o vydání náhradních pozemků, jejichž cílem bylo úplné vypořádání veškerých restitučních nároků žalobce a pokud Pozemkový fond podle těchto dohod jednal, není podle názoru soudu na újmu platnosti těchto dohod, že v nich byla práva žalobce  na plnění sjednána v rozsahu menším, než by potenciálně vyplýval přímo ze zákona o půdě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…